Glims Wet Hop Ale -olutpullot myytiin 2 minuutissa – Glimsin humalat maustavat olutta

Siinä sitä on, lasilliset Glims Wet Hop Alea. Topi Kairenius, Karoliina Salmelainen ja Tuomas Koskipää maistelevat aidon espoolaisen humalan maustamaa olutta. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Talomuseo Glimsin puutarhassa kasvaa kenties satoja vuosia vanhaa humalaa. Tänä syksynä humalien tuottama käpysato kerättiin talteen ja Espoon vanhin panimo Fat Lizard käytti ne Glims Wet Hop Alen -valmistukseen.

– Olen varjellut ja vaalinut Glimsin humalasalkoja kohta 20 vuotta. Vuosia sitten otin yhteyttä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskukseen eli nykyiseen Luonnonvarakeskukseen ja kerroin, että Glimsissä kasvaa vanhoja maatiaiskasveja. Lähetin sinne näytteet humalasta, mutta sitten asia pääsi unohtumaan, koordinaattori Karoliina Salmelainen kertoo.

Sattuman kautta Glimsin vanhasta humalakasvusto tuli puheeksi Fat Lizardin edustajan kanssa. Kun humalasato alkoi valmistua, Karoliina Salmelainen otti yhteyttä panimoon.

– Fat Lizardin pojat kysyivät, että onko humalaa tutkittu. Soitin Lukeen ja silloin selvisi, että Glimsin humala on geneettisesti ainutlaatuinen eli se ei ole minkään tunnetun humalan alalajike. Lukessa on tutkittu noin 750 vanhaa humalaa. Täällä kasvavaa humalaa saa nyt nimittää Glimsiksi.

Samaan aikaan tutkittavaksi oli lähetetty näyte Glimsinjoen rannalla kasvavasta toisesta vanhasta humalasta. Se on tutkimuksen mukaan samaa kantaa kuin Vanajan pappilan humala.

– Glimsin tilan juuret ovat keskiajalla ja Glimsissä on toiminut kestikievari. Saattaa olla, että tämä lajike on kasvanut täällä jo satoja vuosia.

Muutama viikko sitten Salmelainen ja Fat Lizardin edustajat keräsivät sadon talteen. Samalla Luonnonvarakeskukseen lähettiin näyte kypsistä kävyistä kemiallista analyysia varten.

Viime perjantaina Glims Wet Hop Ale oli maisteltavissa muun muassa The Gallows Bird -pubissa.

– Glimsin humala tuoksuu hyvältä ja on tosi aromikas, kuvaavat Tuomas Koskipää ja Topi Kairenius Fat Lizard -panimosta.

Glimsin humalan aromi on miesten mukaan lempeä, kun taas panimon käyttämien amerikkalaisten humalien aromimaailma on hyvin intensiivinen. Glimsin humalan aromi on klassisempi ja eurooppalaisempi.

– Tämä olut voisi olla EPA eli Espoo Pale Ale, Topi Kairenius miettii.

Erikoisolutta valmistui vain muutama sata litraa, ja Koskipään mukaan panimon omasta myymälästä myydyt pullot loppuivat hetkessä.

Glims Wet Hop Ale on ensimmäinen Fat Lizardin valmistama tuorehumalaolut. Käytännössä tuorehumalaoluen paneminen tarkoittaa sitä, että humalat pitää saada liemeen neljän tunnin kuluessa sadonkorjuusta.

– Se onnistui, koska Fat Lizard toimii Otaniemessä, Koskipää sanoo.

– Tässä on mukana espoolaista luovaa hulluutta. Tulevaisuudessa pitää selvittää, mikä on paras tapa kuivata humalat, Karoliina Salmelainen sanoo.

Luonnonvarakeskuksessa on pienpanimobuumin myötä herännyt ajatus humalan viljelyn elvyttämisestä ja kymmenen vanhan humalalajikkeen ottamisesta kaupalliseen tuotantoon.

– Toivottavasti Glimsin humala on yksi niistä, Salmelainen haaveilee.

Humala kasvaa Glimsissä nyt kolmiomaisissa salkomuodostelmissa. Ensi kesänä salot aiotaan pystyttää eri tavalla niin että satoa saadaan enemmän. Aikomuksena on myös lisätä kasvia pistokkaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki ei enää rajoita väkimäärää maauimaloissa – Espoo pohtii vielä Leppävaaran uimalan sekä uimahallien rajoitusten purkua
 2. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 3. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 4. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 5. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Hänninen 8.7.
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Pääkirjoitus: Virtuaalista viihdettä
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 15. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Suurpellon ampumisen uhri sairaalaan - Silminnäkijä IS:lle: "Näin miehen, joka ensin seisoi mutta lyyhistyi sitten maahan"
 4. Espoon kaupungintalon purkaminen voi alkaa jo loppukesästä, jos valituskierre päättyy
 5. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 7. Touhulan Espoossa lopettaville päiväkodeille löytyi jatkaja - paikkaa haettava uudestaan
 8. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 9. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 10. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 11. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 14. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 15. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.