Glims Wet Hop Ale -olutpullot myytiin 2 minuutissa – Glimsin humalat maustavat olutta

Siinä sitä on, lasilliset Glims Wet Hop Alea. Topi Kairenius, Karoliina Salmelainen ja Tuomas Koskipää maistelevat aidon espoolaisen humalan maustamaa olutta. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Talomuseo Glimsin puutarhassa kasvaa kenties satoja vuosia vanhaa humalaa. Tänä syksynä humalien tuottama käpysato kerättiin talteen ja Espoon vanhin panimo Fat Lizard käytti ne Glims Wet Hop Alen -valmistukseen.

– Olen varjellut ja vaalinut Glimsin humalasalkoja kohta 20 vuotta. Vuosia sitten otin yhteyttä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskukseen eli nykyiseen Luonnonvarakeskukseen ja kerroin, että Glimsissä kasvaa vanhoja maatiaiskasveja. Lähetin sinne näytteet humalasta, mutta sitten asia pääsi unohtumaan, koordinaattori Karoliina Salmelainen kertoo.

Sattuman kautta Glimsin vanhasta humalakasvusto tuli puheeksi Fat Lizardin edustajan kanssa. Kun humalasato alkoi valmistua, Karoliina Salmelainen otti yhteyttä panimoon.

– Fat Lizardin pojat kysyivät, että onko humalaa tutkittu. Soitin Lukeen ja silloin selvisi, että Glimsin humala on geneettisesti ainutlaatuinen eli se ei ole minkään tunnetun humalan alalajike. Lukessa on tutkittu noin 750 vanhaa humalaa. Täällä kasvavaa humalaa saa nyt nimittää Glimsiksi.

Samaan aikaan tutkittavaksi oli lähetetty näyte Glimsinjoen rannalla kasvavasta toisesta vanhasta humalasta. Se on tutkimuksen mukaan samaa kantaa kuin Vanajan pappilan humala.

– Glimsin tilan juuret ovat keskiajalla ja Glimsissä on toiminut kestikievari. Saattaa olla, että tämä lajike on kasvanut täällä jo satoja vuosia.

Muutama viikko sitten Salmelainen ja Fat Lizardin edustajat keräsivät sadon talteen. Samalla Luonnonvarakeskukseen lähettiin näyte kypsistä kävyistä kemiallista analyysia varten.

Viime perjantaina Glims Wet Hop Ale oli maisteltavissa muun muassa The Gallows Bird -pubissa.

– Glimsin humala tuoksuu hyvältä ja on tosi aromikas, kuvaavat Tuomas Koskipää ja Topi Kairenius Fat Lizard -panimosta.

Glimsin humalan aromi on miesten mukaan lempeä, kun taas panimon käyttämien amerikkalaisten humalien aromimaailma on hyvin intensiivinen. Glimsin humalan aromi on klassisempi ja eurooppalaisempi.

– Tämä olut voisi olla EPA eli Espoo Pale Ale, Topi Kairenius miettii.

Erikoisolutta valmistui vain muutama sata litraa, ja Koskipään mukaan panimon omasta myymälästä myydyt pullot loppuivat hetkessä.

Glims Wet Hop Ale on ensimmäinen Fat Lizardin valmistama tuorehumalaolut. Käytännössä tuorehumalaoluen paneminen tarkoittaa sitä, että humalat pitää saada liemeen neljän tunnin kuluessa sadonkorjuusta.

– Se onnistui, koska Fat Lizard toimii Otaniemessä, Koskipää sanoo.

– Tässä on mukana espoolaista luovaa hulluutta. Tulevaisuudessa pitää selvittää, mikä on paras tapa kuivata humalat, Karoliina Salmelainen sanoo.

Luonnonvarakeskuksessa on pienpanimobuumin myötä herännyt ajatus humalan viljelyn elvyttämisestä ja kymmenen vanhan humalalajikkeen ottamisesta kaupalliseen tuotantoon.

– Toivottavasti Glimsin humala on yksi niistä, Salmelainen haaveilee.

Humala kasvaa Glimsissä nyt kolmiomaisissa salkomuodostelmissa. Ensi kesänä salot aiotaan pystyttää eri tavalla niin että satoa saadaan enemmän. Aikomuksena on myös lisätä kasvia pistokkaista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut