Camo-terrieri pelasti iäkkään pyöräilijän hengen – Peräti 18 sankarikoiraa palkitaan pian urheudestaan

Amerikanstaffordshirenterrieri Camo on yksi tämän vuoden 18 sankarikoirasta. Camo löysi maassa makaavan miehen ja pelasti tämän hengen. –  Kennelliitto

Jari Pietiläinen

Kennelliitto myöntää tänä vuonna sankarikoiran arvon 18 koiralle. Lisäksi 11 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä.

Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 16. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

– Kennelliitolla on taas ilo palkita sankarikoiria, joita on tänäkin vuonna useita. Tänäkin vuonna sankarikoirien tarinat osoittavat, kuinka monilla eri tavoilla koira voi auttaa ihmistä, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Eniten sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka löysivät apua tarvitsevan ihmisen. Koirat myös hakivat apua tilanteissa, joissa oli hengenvaara.

Koirat pelastivat ihmishenkiä varoittamalla sairaskohtauksista ja hengenvaarallisista tilanteista kuten tulipalosta, räjähdyksestä tai häkämyrkytyksestä.

Ne myös puolustivat ihmisiä eri tilanteissa ja auttoivat pelastamaan ihmisiä hukkumiselta. Palkituissa koirissa on tänä vuonna mukana myös poliisin virkakoira.

Yksi palkittavista on amerikanstaffordshirenterrieri Camo, joka löysi maassa makaavan miehen.

Lokakuussa 2017 Camo oli kotona omistajansa kanssa kun se alkoi vetää eteisessä kovasti kohti tuulikaappia, ulista ja haukkua. Camo hyppi tuulikaapin ovea vasten, mitä se ei yleensä tee, ja vaati päästä ulos.

Omistaja avasi tuulikaapin oven, ja Camo hyppi ulko-ovea vasten voimakkaasti. Samalla kun omistaja avasi ulko-oven, Camo lähti vetämään aitaa kohti.

Omistaja meni lähemmäs ja huomasi, että tiellä lojui ruokaostoksia. Samalla alkoi kuulua vaikerrusta ja hän huomasi, että tiellä makasi iäkäs mies.

Pyörä oli kaatunut miehen päälle, ja myös ostoskassit olivat hänen päällään. Miehen kasvot olivat vaaleansinertävät. Camon omistaja otti pyörän ja tavarat pois miehen päältä ja käänsi tämän kylkiasentoon. Apuun tuli muitakin ja mies virkosi.

Mies oli yrittänyt pyytää apua, mutta kukaan ei ollut pysähtynyt. Ambulanssi saatiin paikalle ja heikkokuntoinen mies vietiin hoitoon. Omistaja hämmästelee sitä, miten voimakkaasti Camo oli reagoinut tilanteeseen, sillä hän ei itse ollut kuullut mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.