Finnoon tekosaari odottaa päätöstä – Espoon 17 000 asukkaan uusi merikaupunginosa rakenteille 2020

KEHITYS Finnoon metrokeskuksen ympäristön rakentaminen käyntiin 2020. Päätös tekosaaresta vielä tänä syksynä.

Vaikka Finnoon tulevan metroaseman maanalaiset rakennustyöt ovat käynnistymässä lähiviikkoina, joudutaan maanpäällisen jättiurakan kanssa odottamaan todennäköisesti ensi vuosikymmen alkuun.

– Tähän mennessä kaikista Finnoon alueen kaavoista on valitettu, joten on hyvä varautua samaan myös keskustan rakentamisen osalta. Jos valituskierros tulee, joudutaan rakentamisen aloittamista odottamaan vuosi pari, projektinjohtaja Kimmo Leivo huomauttaa.

Lautakunta hyväksyi osaltaan syyskuussa asemakaavan, joka mahdollistaa Finnoon tulevaan ytimeen muun muassa 14 yli 12-kerroksisen asuinkerrostalon rakentamisen. Lopullisesti kaavasta päättää kaupunginvaltuusto vielä tämän vuoden aikana.

– Kyse on valtavan isosta rakentamishankkeesta. Kaikkiaan alueelle rakennetaan pelkästään uusia asuntoja 140 000 kerrosneliötä. Tulevien asuntojen koosta riippuen Finnoon metroaseman päälle ja ympäristöön tulee koteja 3 000-4 500 ihmiselle, Leivo laskee.

Hän ennakoi, että metrokeskusytimeen tulee paljon pieniä asuntoja niiden hyvän kysynnän takia.

Liiketiloja keskustaan tulee noin 15 000 kerrosneliötä, josta päivittäistavarakauppa lohkaisee Leivon arvion mukaan suurimman osan. Rakentamaan päästään heti, kun kaava on lainvoimainen.

Asukasluvultaan Noin Forssan kokoiseksi, 17 000 asukkaan merelliseksi kaupunginosaksi visioidun Finnoon rakentaminen ei jää metrokeskuksen ympäristöön.

– Djupsundsbäckenin alueen kaava on valituskierroksen jälkeen vahva ja todennäköisesti siellä päästään asuntorakentamiseen ensi vuonna.

Asuntoja alueelle on tulossa noin 1 500 asukkaalle. Lisäksi sinne rakennetaan koulu ja päiväkoti.

Finnoon merenranta-alueen rakentamista luotsaavan osayleiskaavan valmistelu odottaa ratkaisua paljon jo ennakkoon keskustelua herättäneestä tekosaaren rakentamisesta uuden kaupunginosan edustalle. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan lokakuun loppupuolella. Virkamiesesitys on, että kahdeksan hehtaarin tekosaari rakennetaan.

– Finnoo on jo saanut tulevan merikaupunginosan leiman. Tekosaari olisi sen helmi jolle voitaisiin saada sellaista asuntotonttivarantoa, jota muualla Espoossa ei ole tarjolla, Leivo maalaa.

Finnoonsataman osayleiskaava tulee, tekosaarella tai ilman, poliittiseen päätöksentekoon ensi vuoden aikana.

Tekosaareen on suunniteltu matalia kerrostaloasuntoja 1 500 ihmiselle."

Tekosaareen on suunniteltu matalia kerrostaloasuntoja noin 1 500 ihmiselle. Rannat jäisivät yleiseen virkistyskäyttöön. Mantereen ja saaren väliin rakennettaisiin reilun sadan metrin pituinen silta.

Tekosaari mukaan lukien Finnoon sataman alueelle asuntorakentamista on suunniteltu noin 4 000 ihmisen tarpeisiin. Rakennusmaata aiotaan mantereen puolelle loihtia lisää noin 15 hehtaarin meritäytöillä.

Rantaan on tulossa asuntojen lisäksi rantapromenadi, vierasvenesatama ja saaristolaivalaituri. Isoille pursille on jäämässä myös noin kolmen hehtaarin veneiden talvisäilytyspaikka.

– Uskon, että 2030-luvun puolivälissä Espoon uusi merikaupunginosa on jo lähes valmis, Leivo aikatauluttaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut