Jazzin ja oopperan maukas liitto – Mari Palo diivailee TBB:n kanssa

KULTTUURI Jazz ja ooppera maustavat toinen toisiaan Tapiola Big Bandin ja Mari Palon konsertissa.

Aleksanterin teatterissa on tarjolla kiinnostava musiikillinen cocktail, kun Mari Palon tulkitsemat aariat ja musikaalisävelmät saavat Tapiola Big Bandilta jazzvärejä. Eveliina Mustonen

Anneli Tuominen-Halomo

Tapiola Big Band (TBB) juhlii ensi vuonna puolta vuosisataa, mutta sitä ennen maistellaan jazzilla maustettuja oopperan, operetin ja musikaalin klassikoita, kun TBB:n solistiksi saapuu sopraano Mari Palo.

– Esko Heikkinen otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Koska tykkään tehdä kaikenlaista, vastasin, että "mikä jottei". Olen ollut ennenkin keikalla Heikkisen kanssa, mutta en Tapiola Big Bandin, Mari Palo kertoo.

Diiva svengaa! – Tapiola Big Band feat. Mari Palo -konsertissa kuullaan oopperan, operetin ja musikaalin klassikoita svengaten.

Konsertti houkuttelee sekä jazzin että oopperan ystäviä."

– Melodiat on otettu oopperasta, sointumaailma ja soolot jazzista. Esko Heikkinen on tehnyt kaikki sovitukset. Toiset ovat loksahtaneet harjoituksissa heti kohdallaan, mutta toisia on työstetty vähän pidempään, Palo selostaa.

Konsertissa kuullaan muun muassa Rusalkan aaria Oopperasta Rusalka W. A. Mozartin Yön kuningattaren aaria oopperasta Taikahuilu. Lisäksi kuullaan Puccinia ja Rossinia jazzsovituksina ja Piazzollan tangokin.

Eri musiikkityylit ovat kulkeneet aina rinnakkain Mari Palon elämässä. Samaan aikaan kun hän opiskeli klassista laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa, hän opiskeli myös Alf Myllärin rock-jazz-koulussa Kokkolassa. Hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2008.

Palon mukaan oopperan ja jazzin laulamisessa on eroa. Laulutekniikka on erilainen ja fraseeraus on erilaista.

– Oopperaan ei kuulu improvisointi, mikä taas on jazzin perusta. Minä laulan tässä konsertissa ihan puhtaasi klassisella tekniikalla, jo ihan siitäkin syystä kun lähes kaikki laulut ovat originaalisävellajeissa enkä myöskään laula scat-sooloja, soolot hoitaa bändi. Lopulta tietenkin on kyse musiikista ja tulkinnasta, mutta kyllä jazz ja ooppera ovat tyylilajeina hyvin erilaisia.

– Fraseeraus on vähän erilaista ja toisin kuin oopperassa, tulevassa konsertissa laulan mikrofoniin, kun taustalla soittaa 20 soittajaa.

Konsertin tavoitteena on tuoda yhteen sekä jazzin ystäviä kuulemaan hienoja aarioita että klassisen musiikin ystäviä nauttimaan tutuista kappaleista svengaavina sovituksina.

Mari Palon tulkitsemien laulujen lisäksi ohjelmassa on orkesterinumeroina tuttuja ooppera-alkusoittoja, joissa rytmipoljentona on svengaavaa swingä ja soinnuissa mehukkaita jazz-värejä.

Kirkkonummella asuva Mari Palo elää kiireistä syksyä. Syyskuun lopussa hän levytti Ilkka Kuusiston lauluja. Marraskuun lopussa alkavat Jaakko Kuusiston Jää-oopperan harjoitukset kansallisoopperassa.

– Joulukin tulee ihan kohta! Minulla on muun muassa joulukonsertti Eino Grönin kanssa Temppeliaukion kirkossa marraskuun lopulla.

– Loppuvuosi ja myös ensi vuoden alku ovat kiireisiä – kalenteri on täynnä. Teen töitä freelancerina ja pystyn itse aikatauluttamaan työni. On hienoa, että saan tehdä erilaisia töitä.

TBB ja Mari Palo

Tapiola Big Band feat. Mari Palo Aleksanterin teatterissa (Bulevardi 23-2, Helsinki) 20. lokakuuta kello 14.

Orkesterin kapellimestarina toimii UMO:ssa pitkän uran tehnyt lead-trumpetisti Esko Heikkinen.

Heikkinen on sovittanut konserttikokonaisuuden jazz-henkiseksi big bandille.

Liput 35,50 / 32,50 euroa.

Ensi vuonna on Tapiola Big Bandin juhlavuosi, koska se on perustettu vuonna 1969. Toiminta alkoi Martti Lappalaisen johdolla.

TBB on vuosien varrella konsertoinut lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.