Yhä useampi pappi kannattaa samaa sukupuolta olevien siunaamista – kohta jo puolet ammattikunnasta naisia

Jo puolet papeista kannattaa samaa sukupuolta olevien siunaamista, prosentti papeista sanoo jo vihkineensäkin. Arkisto/Päivi Tuovinen

toimitus

Yhteiskunnassa näkyvä nopea asenteenmuutos suhteessa samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin näkyy vahvasti papeilla Kirkon akateemisten AKI ry:n jäsentutkimuksessa.

Erityisesti pappien keskuudessa muutos on ollut nopea. 2002 vain 12 prosenttia papeista oli täysin samaa mieltä siitä, että samaa sukupuolta olevien parien siunaaminen kirkossa tulisi sallia. Joka toinen oli täysin eri mieltä väittämän kanssa.

Tänä vuonna jo joka toinen pappi kannatti samaa sukupuolta olevien siunaamista, ja vain 15 prosenttia oli täysin eri mieltä.

Reilu prosentti jäsenkyselyyn vastanneista papeista kertoi jo vihkineensä samaa sukupuolta edustavan parin.

Niiden osuus, jotka kannattavat kirkon vihkioikeudesta luopumista, on vähentynyt.

Jäsentutkimus toteutettiin ajankohtana, jolloin tuli kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisten naisten pappisvihkimyksestä Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Viime vuonna seurakunnissa toimivista papeista lähes puolet oli naisia, kirkkoherroista joka viides.

Tutkimuksen perustella naiset itse ovat kiinnostuneita johtotehtävistä, vaikkakin harvemmin kuin miehet: joka kolmas nainen on kiinnostunut kirkkoherran tehtävästä, miehistä joka toinen.

Tulosten perusteella naisteologit näyttävät olevan kuitenkin usein varsin yksin pyrkimyksissään vahvistaa johtajuuttaan. Samalla kun naispuoliset papit ovat vahvasti naisjohtajuuden vahvistamisen kannalta, miespuolisten pappien keskuudessa vain noin joka neljäs kannattaa sitä, että naisia olisi enemmän kirkon eri johtotehtävissä.

Monet miehistä suhtautuvat naisten johtajuuden vahvistamiseen välinpitämättömästi.

Piispaksi naista toivovat eritoten Helsingin ja Espoon hiippakunnan papit. Osittain tähän vaikuttaa naisten suuri määrä näiden hiippakuntien papistossa.

Tulosten pohjalta nämä kaksi hiippakuntaa ovatkin ne, joissa naisen läpimeno piispanvaalissa olisi kaikkein todennäköisintä, mikäli papisto saisi asiasta yksin päättää. Epätodennäköisintä naisen valinta piispaksi on pappien asenteiden perusteella Oulun ja Mikkelin hiippakunnissa sekä Turun arkkihiippakunnassa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kirkko ei ole valmis vihkimään homopareja – ”Keskusteluyhteys pitää säilyttää”
    11.5.2018 15:48
  2. Kirkolta linjaus: samaa sukupuolta olevia ei vihitä – "Pappien toimintatavat tulevat vaihtelemaan"
    21.2.2017 20:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut