Aarnin kirjailta Sellon kirjastossa – uusia kirjoja espoolaisilta kirjailijoilta

KULTTUURI Kustannus Aarnin syksyn uutuuskirjojen kirjoittajat ovat espoolaisia. He esittelevät kirjojaan Sellon kirjastossa.

Esikoiskirjailija Anna Malinen kirjoitti Hämärikön peräti kahdeksan kertaa, ennen kuin se pääsi kaiken kansan luettavaksi. Kirjailijan mukaan kirja sopii niin nuorille kuin aikuisillekin. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolaisen Anna Malisen esikoisteosta Hämärikkö (Kustannus Aarni) voi kuvata yhdellä sanalla: työvoitto. Idea fantasiaromaanista syntyi vuosia sitten, kun Malinen opiskeli folkloristiikkaa. Silloin hän perehtyi muun muassa pakkaseen liittyviin loitsuihin ja teki niistä gradunsakin.

Hämärikkö on spekulatiivista fiktiota.

– Hämärikkö ei ole perinteistä fantasiaa, vaan se sekoittaa reaalimaailmaa ja myyttejä, Anna Malinen sanoo.

Ensimmäisen version kirjoittaminen on se helpoin vaihe."

Hämärikkö kertoo Tytistä, joka putoaa Pohjan akan reestä hankeen hyisenä pakkasyönä. Tytti kasvaa orjana Kyllikin savupirtissä, mutta hän kaipaa jatkuvasti jotain muuta. Tytti lähtee etsimään kaipaamaansa. Samalla romaani leikittelee eri aikatasoilla.

– Olen tutkinut myös metsänneitotarinoita ja metsästysloitsuja. Kun yhdistin kansanperinteestä Hyisen tytin, Metsän tytin ja Kiputytin tarinoita, romaanin aihio oli koossa.

Aihiosta syntyi muutaman työstökerran jälkeen käsikirjoitus, jonka Anna Malinen lähetti romaanikilpailuun. Kustannussopimusta ei vielä tullut.

Käsikirjoitus jäi pöytälaatikkoon lepäämään. Sitten tuttu kirjailija Anne Leinonen otti yhteyttä ja kysyi, mitä kirjoitusprojektille kuuluu.

– Hän vinkkasi uudesta Kustannus Aarnista. Lähetin käsikirjoituksen sinne, ja ensimmäinen vastaus oli, että se "vaatii vielä uudelleenkirjoitusta".

Malisen esikoinen syntyi samoihin aikoihin, joten käsikirjoituksen muokkaaminen eteni aina lapsen ollessa päiväunilla ja iltaisin.

– Kustantaja Pasi Luhtaniemi antoi palautetta uudesta versiosta ja sitten muokkasin taas tekstiä. Eniten muuttui loppuratkaisu ja sitä hierottiin kaikkein pisimpään. Lisäksi kustantaja kaipasi lisää syvyyttä henkilöhahmoihin.

Folkloristiikan opintojen jälkeen Anna Malinen opiskeli toisenkin ammatin. Nyt hän työskentelee viherrakentajana, joten talvisin työltä jää aikaa kirjoittamiseen.

– Toinen romaani on nyt työn alla ja sekin on spefiä eli spekulatiivista fiktiota. Ensimmäisen version kirjoittaminen on se helpoin vaihe. Työstäminen vie paljon aikaa.

– En ole ajatellut elättää itseäni kirjailijana, mutta kirjoittaminen on niin kivaa, että haluan jatkaa. En ole vielä kunnolla sisäistänyt sitä, että nyt pitää tulla ulos kirjoittajan kammiosta kertomaan kirjasta. Nyt kirjaa voivat lukea muutkin kuin ne neljä ihmistä, jotka sitä tähän mennessä ovat lukeneet eli puoliso, äiti, isä ja kustannustoimittaja.

Aarnin kirjailta

Kustannus Aarni on pieni suomalainen yleiskustantamo.

Tänä syksynä Aarni on julkaissut kolmen espoolaisen kirjailijan kaunokirjan. Ne ovat Anna Malisen Hämärikkö, Lars Strangin Pohjanpolku ja Helena Miettisen novellikokoelma Hylkeenpyytäjä.

Sellon kirjaston lavalla järjestetään 10. lokakuuta kello 17.30 Aarnin kirjailta.

Kello 17.30 novellikilpailun voittaja Helena Miettinen, haastattelijana toimittaja Ville Blåfeldt.

Kello 18 Pohjanpolku – Suomalaiset pakolaisina Ison vihan Pohjanmaalla, Lars Strangia haastattelee kustantaja Pasi Luhtaniemi.

Kello 18.30 Hämärikkö – Esikoisfantasia tytistä, Metsänneidosta. Anna Malista haastattelee Ville Blåfeldt.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helena Miettinen kirjoitti parhaat novellit – kokoelma julki Turun kirjamessuilla 5.10.2018 14:15
  2. Lääkäri Helena Miettinen rentoutuu kirjoittamalla kirjoja 23.11.2016 17:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut