Espoo saa Suomen ensimmäisen ympäristöystävällisen tekonurmikentän – samalla päästään eroon joka paikkaan leviävästä kumirouheesta

YMPÄRISTÖ Huoli tekonurmikenttien ympäristö- ja terveysriskeistä raivaa tietä uudenlaisille ratkaisuille.

Biohajoavan rouheen pitäisi vähentää koteihin kulkeutuvan täyttöaineen määrää, sanoo Unisportin maajohtaja Pekka Elo Espoonlahden urheilupuiston kumirouhetäytteisellä tekonurmella. Viereiselle kentälle rakennetaan parhaillaan uudenlaista tekonurmikenttää. Täyttöaineen tehtävä on pehmentää kenttää ja pitää nurmi pystyssä. Katja Riihola

Katja Riihola

Espoonlahden urheilupuistoon on valmistumassa Suomen ensimmäinen tekonurmikenttä, jossa käytetään biohajoavaa täyttöainetta.

Jokainen fudisvanhempi tietää, mitä tarkoitetaan, kun puhutaan kenttien täyttöaineesta, sillä harjoitusten jälkeen eteiset täplittyvät mustasta nappulasta.

Täyttöaineena käytetään perinteisesti kumirouhetta. Viime aikoina on kuitenkin alettu puhua kumirouheen luonnolle ja vesistöille aiheuttamista ympäristöriskeistä ja mahdollisista terveysriskeistä.

– Maailmalla on alettu kyseenalaistaa kumirouheen turvallisuus ja medioissa on nostettu esiin erilaiset terveysriskit, muun muassa syöpäriski. Euroopan kemikaaliviraston tutkimusten mukaan syöpäriskiä ei kuitenkaan ole havaittu, sanoo maajohtaja Pekka Elo biohajoavan täyttöaineen kehittäneestä suomalaisomisteisesta Unisportista.

Elo kertoo, että yhtiö on kehitellyt viimeiset vuodet ratkaisuja, joilla voitaisiin vähentää kentissä olevan mikromuovin määrää. Espoonlahteen tulevalla kentällä kumirouhe korvataan sokerijuurikkaasta tehdyllä materiaalilla.

Unisport on tehnyt myös tekonurmen alle asennettavista joustolevyistä kierrätettäviä. Lisäksi itse tekonurmea on kehitetty niin, että siitä irtoavan kumiaineksen määrää on saatu pienennettyä.

Uudenlaista kenttää on testattu yli kahden vuoden ajan Hollannissa ja Norjassa, ja vireillä on useita aiempaa ympäristöystävällisempiä kenttähankkeita.

– Keskustelu täyttöaineen ja kenttien materiaalien turvallisuudesta käy Norjassa ja Ruotsissa toistaiseksi vielä kiivaampana kuin Suomessa, tietää Elo.

Tekonurmea on kehitetty yhteistyössä pelaajien, kansallisten palloliittojen, tutkimuslaboratorioiden ja asiakkaiden kuten kaupunkien kanssa.

Unisport tekee myös perinteisiä kumirouhetäytteisiäkin kenttiä.

– Uskon, että tekonurmikenttien kehitys ja määrä ovat lisänneet jalkapallon lisenssipelaajien määrää. Suomessa Espoo on ollut yksi uranuurtajista olosuhdemielessä, Elo sanoo.

LiikuntapalvelupäällikköJarmo Ikävalko kertoo, että Espoo haluaa olla mukana kehittämistyössä, jossa kenttien kumirouhe korvattaisiin jollain muulla materiaalilla.

– Saamme aika ajoin kuntalaisilta palautetta, että kumirouhetta on kulkeutunut kenttien laidoille. Kumi saattaa levitä sieltä luontoon ja jopa vesistöön. Se ei ole hyvä asia. Olemme pyrkineet keräämään kumirouhetta myös talteen, Ikävalko sanoo.

Aiemmin Tapiolassa on kokeiltu kumirouheen korvaamista luonnonkorkilla. Ikävalkon mukaan korkkitäyte toimi, mutta materiaalia ei ole helposti saatavilla isoja määriä.

Espoonlahteen tulevan uuden kentän toimivuutta ja kestävyyttä tarkkaillaan ennen kuin päätöksiä uusista vastaavista kentistä tehdään.

– Meidän on ensin saatava varmuus, miten kenttä toimii. Kysymme myös käyttäjien kokemuksia ja katsomme, miten materiaali lähtee kulumaan, Ikävalko sanoo.

Ikävalkon mukaan Espoon kentissä käytetty kumirouhekin läpäisee kuitenkin laatuvaatimukset eikä aiheuta terveysriskiä.

Uudella kentällä pelaavat kesäisin lähinnä Espoon Palloseuran futarit. Talveksi kenttä saa katoksi kuplan, ja sitä käyttävät myös muut seurat.

Tekonurmista

Espoossa on 28 jalkapallotekonurmea. Osa niistä on Espoon kaupungin, osa esimerkiksi jalkapalloseurojen.

Lisäksi Espoossa on 4 pesäpallon pelaamiseen tarkoitettua hiekkatekonurmea.

Luonnonnurmikenttiä on 5, halleja tai kuplia 6.

Espoossa on 12 000–13 000 jalkapallon lisenssipelaajaa.

Lähde: Jarmo Ikävalko

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.