Helsingin seudun liikenne HSL ei pidä kirjaa siitä, miten paljon joukkoliikenteessä yritetään matkustaa väärennetyillä matkalipuilla.
– Jonkin verran niitä yrittäjiä on, mutta yleensä kuljettajat huomaavat aika helposti väärennökset, sanoo HSL:n osastonjohtaja Mari Flink
Busseissa kuljettajien kuuluu valvoa, että matkustajat ovat maksaneet matkansa. Metrossa ja junissa kuljettajat eivät katso matkustajien lippuja.
Väärällä matkalipulla matkustavat sisältyvät liputta matkustaviin, joita on Flinkin mukaan joukkoliikenteessä noin kolme prosenttia.
Matkustajan ja bussinkuljettajan välillä syntyi viime torstaina päivällä käsirysy Matinkylän kauppakeskuksen Ison Omenan bussipysäkillä.
Kuljettajan mukaan parikymppinen mies käveli bussiin ja näytti hänelle väärennettyä mobiililippua. Mies ei totellut kuljettajan poistumiskäskyä ja tilanne kärjistyi keskinäiseksi huutamiseksi lopulta siihen, että kuljettaja löi miestä.
Välikohtauksen jälkeen Pohjolan Liikenne päätti kuljettajan työsuhteen seuraavana päivänä.
Mobiililipussa on tietyin väliajoin vaihtuvia värejä sekä liikkuva HSL:n logo.
– Väärennetyssä mobiililipussa on lipun näköinen video tai näyttökuva ja se voi sujahtaa kuljettajan silmien ohi, sanoo HSL:n johtava mobiili- ja nettimyynnin asiantuntija Satu Rönnqvist
Turvavärien vaihteluväli on kuljettajien tiedossa ja he voivat myös pyytää matkustajaa vaihtamaan tarkastusnäkymään.
– Se on tavallaan lippusovelluksen kääntöpuoli eikä sitä löydy väärennöksestä.
Kuljettajalla ei ole oikeutta ottaa matkustajan matkapuhelinta käteensä, Rönnqvist muistuttaa.
HSL järjestää kuljettajille koulutuspäiviä ja tavoitteena on, että jokainen kuljettaja osallistuu koulutukseen kerran kahdessa vuodessa.
– Koulutuksessa nostetaan vähän eri asioita tikunnokkaan. Tällä viikolla kuljettajat varmaan kyselevät tästä Matinkylän tapauksesta, arvelee HSL:n kouluttaja Samuli Honkonen
Hänen mukaansa kuljettajan ja matkustajan väliset nyrkkitappelut ovat äärimmäisen harvinaisia.
– En edes muista, milloin sellaista olisi aiemmin tapahtunut.
Honkonen huomauttaa, että HSL:n linjoilla tehdään miljoona matkaa päivässä ja niistä puolet busseissa.
Yksittäistä tapausta Honkonen ei ryhdy ruotimaan, mutta hän sanoo koulutuksessa käsiteltävän myös häiriötilanteita.
Maksaneisuuden valvonta kuuluu bussinkuljettajalle.
– Jos kuljettaja havaitsee virheellisen lipun, hänen on pyydettävä matkustajaa ostamaan uuden lipun. Kuljettajalla ei ole kuitenkaan syytä poistua ohjaamosta. Matkalipusta syntyvän riidan selvittäminen on vartijoiden hommaa, Honkonen sanoo.
Häiriötilanteessa kuljettajalla on oikeus poistaa häiriötä aiheuttava matkustaja bussista.
– Se on oikeus, mutta ei velvollisuus. Kuljettajan oman työturvallisuuden takia ei ole suositeltavaa, että hän poistuu ohjaamosta. Häiriön aiheuttajaa voi kehottaa poistumaan kuuluttamalla tai kuuluvalla äänellä.
Tarvittaessa kuljettaja voi soittaa turvavalvomoon. Busseihin on myös tulossa turvanappi, jota painamalla yhteys turvavalvomoon aukeaa.
Osa matkustajista kuvasi Matinkylän pysäkillä bussissa 164 sattuneen välikohtauksen. Se tallentui myös bussissa olleisiin videokameroihin.
– Kaikki tallentavat valvontakamerat olivat päällä koko ajan ja tapahtuma näkyy joka kulmasta, vahvistaa Pohjolan Liikenteen liikennejohtaja Johan Nykvist
Hänen mukaansa päätös kuljettajan työsuhteen päättämisestä tehtiin videoiden katsomisen ja kuljettajan kuulemisen jälkeen.
– Tapaus oli erittäin poikkeuksellinen eikä vastaavia onneksi satu usein. Asiaa on kommentoitu aika laajasti ja jatkamme siitä keskustelua myös sisäisesti, Nykvist sanoo.