Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metro on tukossa, koska poliitikot halusivat säästää vuonna 2008 – Espoon lyhyillä laitureilla mitätön vaikutus kustannuksiin

Länsimetron kapasiteetti tulee loppumaan jo lähivuosina, arvioi HSL tuoreessa selvityksessään. Miksi näin kävi, moni kysyy.

Taustalla vaikuttavat paitsi pieleen menneet arviot matkustajamääristä, myös helsinkiläisten ja espoolaisten poliitikkojen vuonna 2008 tekemä päätös rakentaa 1,2 miljardia maksaneeseen länsimetroon lyhyet asemalaiturit.

Vuonna 2008 tehdyllä päätöksellä Espoon puolen metrolaitureissa päätettiin säästää ja tehdä ne kolmanneksen lyhyemmiksi kuin kantametron asemilla. Säästöä koitui kokonaiskustannuksiin nähden mitätön summa: noin 50 miljoonaa euroa.

Laiturien lyhentäminen liittyi automaattimetroprojektiin, jonka uskottiin tuolloin tuovan metrolle lyhyemmät vuorovälit. Samalla automaation haluttiin tuovan jotain konkreettisia säästökohteita.

Laiturien typistämisen hyväksyivät keväällä 2008 sekä Espoon että Helsingin kaupunginvaltuustot.

Helsinkiläisvaltuutettu Otso Kivekkään (vihr.) vuonna 2014 tekemän tulkinnan mukaan Helsingin päättäjillä oli epäilyksensä, mutta valtuuston oli hyväksyttävä lyhyemmät laiturit, koska ilman laiturisäästöjä Espoo ei olisi hyväksynyt koko metroa.

Helsingin valtuuston vanhoista pöytäkirjoista käy ilmi, että Laura Kolbe (kesk.) teki Ulla-Maija Urhon (kok.) kannattamana Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa keväällä 2008 ponsiesityksen, jonka mukaan "selvitetään sitä, että asemat voidaan tarvittaessa myöhemmin muuttaa nykyisten asemien pituisiksi kohtuullisin kustannuksin ja järjestelyin".

Kolben toivomuspontta ei hyväksytty. Sen sijaan länsimetron hankesuunnitelman reilun 700 miljoonan euron kustannuksilla tuolloin siunannut Helsingin valtuusto hyväksyi muun muassa ponnen, jonka mukaan "Koivusaaren venepaikkojen määrää ei vähennetä".

Uudelleen laituriasia pulpahti pintaan vuonna 2012, jolloin automaatioprojekti karahti kiveen lopullisesti ja HKL:n sopimusta Siemensin kanssa alettiin purkaa.

"Automaattimetron haasteista" johtuen myös metron tulevaa matkustajakuormitusta haluttiin selvittää.

Tuolloin julkisuudessa käytiin kiivasta keskustelua siitä, voisiko laitureita vielä pidentää, vaikka länsimetro oli jo rakenteilla.

Konsulttiyhtiö Straficalta valmistui 2012 raportti metron matkustajakuormitusennusteista. Raportin mukaan metron kapasiteetti riittää vuoteen 2050 kahden minuutin vuorovälillä, vaikka metro olisi jo jatkettu Östersundomiin saakka.

HKL:n johtokunta käsitteli matkustajakuormitusselvitystä syksyllä 2012. Johtokunta päätti, että jo olemassa olevia Helsingin metroasemia ei lähdetä lyhentämään.

Sen sijaan HKL:n johtokunnan mukaan pitkät junat ja pitkät asemat länsimetrossa eivät mahdollistaisi matkustajien kannalta houkuttelevampaa 2,5 minuutin metron vuoroväliä, koska "kysyntää palvelulle ei riittäisi".

Myös Espoon valtuustossa tehtiin sama päätös.

HKL:n ja Länsimetro Oy:n silloiset toimitusjohtajat Matti Lahdenranta ja Matti Kokkinen vakuuttivat syksyllä 2012 tiedotteessa, että myös Kivenlahden-jatke on otettu huomioon länsimetron suunnittelussa ja mitoituksessa.