Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsirysy matkustajan kanssa toi espoolaiselle bussikuskille pikaiset potkut – "Tämä on oikeusmurha"

RIITA Kuljettaja irtisanottiin hänen lyötyä väärällä lipulla matkustanutta miestä. Kuljettajan mukaan hän puolusti uhkatilanteessa itseään.

Kauppakeskus Ison Omenan bussipysäkillä torstaina sattunut välikohtaus on johtanut bussikuskin pikapotkuihin.

Kuljettaja pitää kohteluaan oikeusmurhana.

– Tämä on täysin oikeustajuni vastainen ratkaisu. Olen toiminut lain puitteissa sekä puolustanut itseäni tilanteessa, jossa minua uhattiin väkivallalla. Puolustin itseäni kun minua oli jo lyöty ja uhattu, kuljettaja sanoi perjantaina Länsiväylä-lehdelle.

Kuljettajan mukaan välikohtauksesta torstaina mediassa julkaistut silminnäkijöiden videot antavat tapahtumista väärän kuvan.

Videoilla näkyy, miten kuljettaja lyö matkustajaa, mutta ei sitä, miten tilanne on aiemmin kehittynyt.

Dramaattinen tilanne sattui Pohjolan Liikenteen operoiman linjan 164 bussissa, kun se seisoi Ompun pysäkillä kello 14.30 aikaan.

Kuljettajan mukaan parikymppinen miesmatkustaja käveli bussiin ja näytti hänelle väärennettyä mobiililippua.

Kuljettaja kertoo tunnistaneensa väärennetyn lipun heti ja kehottaneensa miestä poistumaan. Tämä ei kuitenkaan totellut, vaan käveli peremmälle bussiin.

– Huusin hänelle useamman kerran ääntäni koventaen. Hänellä oli kuulokkeet korvilla, mutta uskon, että hän kuuli kyllä.

Kuljettaja kertoo soittaneensa HSL:n turvavalvomoon ja pyytäneensä hälyttämään poliisin paikalle.

Kun viranomaisia ei alkanut kuulua, kuljettaja päätti toimia itse.

– Lain mukaan kuljettaja saa käyttää matkustajan poistamiseen harkittuja voimakeinoja. Katsoin, että minun piti toimia, sillä mies ei poistunut bussista ja muut matkustajat alkoivat hermostua. Pysäkille oli tulossa pian myös toinen bussi, joten siihen ei voinut jäädä, kuljettaja selittää.

Kuljettaja sanoo menneensä miehen luo ja käskeneensä tätä poistumaan.

Mies ei kuitenkaan totellut, vaan uhkasi kuljettajaa.

– Mies sanoi minulle, että olen hänelle vain ilmaa ja lopulta hän uhkasi, ttä v*ttu mä tiputan sut siihen, kuljettaja sanoo.

Miehen esittämä uhkaus tallentui videolle kuljettajan omaan puhelimeen, joka oli hänellä taskussa. Videolta kuuluvat tilanteen äänet, mutta kuva on sekava.

Keskinäinen huutaminen jatkui kuljettajan mukaan jonkin aikaa.

Lopulta mies tuli kuljettajan mukaan "ihan iholle" ja tarttui kuljettajaan kiinni.

Tämän jälkeen silminnäkijävideoilta näkyy kuinka kuljettaja lyö matkustajaa.

– Siinä vaiheessa, kun mies kävi minuun käsiksi koin, että on pakko puolustautua. Hänellä olisi voinut olla vaikka veitsi mukana. Tunsin itseni erittäin uhatuksi ja löin kerran, mikä sai hyökkääjän talttumaan, kuljettaja sanoo.

Silminnäkijävideoilla näkyy, miten bussissa vallitsi lyönnin jälkeen latautunut tunnelma.

Pian käsirysyn jälkeen tilanne lopulta rauhoittui ja mies poistui bussista.

Kuljettajan mukaan mies jäi odottamaan poliisin saapumista. Paikalle tilannetta selvittämään tulivat myös vartijat.

Bussi ajettiin taukopaikalle ja matkustajat joutuivat vaihtamaan toiseen bussiin.

Espoolainen kuljettaja kertoo ajaneensa busseja 17 vuotta. Hänen mukaansa väärennetyillä lipuilla matkustaminen on varsin yleistä.

Kuljettaja muistuttaa, että HSL edellyttää heitä varmistamaan bussilippujen aitouden.

– Itse pidän sitä kuljettajan velvollisuutena. Nyt tilanne menee kuitenkin väkisin siihen, että kuljettajat eivät uskalla puuttua ongelmiin, joita bussin sisällä tapahtuu, eikä voida pitää huolta matkustajien turvallisuudesta, hän sanoo.

Kuljettaja sanoo yllättyneensä työnantajan nopeasta työsuhteen purkamisesta. Setuli hänelle perjantaina. Hänellä ei ole aiempia varoituksia työsuhteessa.

– Olen ajanut paikallisliikenteessä vuosia ja Pohjolan Liikenteen palveluksessa olen ollut puolitoista vuotta, kuljettaja kertoo.

Pohjolan Liikenteen liikennejohtaja Johan Nykvist sanoo, että kuljettajan kanssa käytiin keskustelu tapahtumista perjantaina. Työnajantaja perehtyi tapahtumiin myös silminnäkijävideot katsomalla sekä tutkimalla bussissa olevien kameroiden tallenteista.

– Silminäkijävideoilta sekä bussikameroiden tallenteesta näkee, että kuljettaja lyö matkustajaa nyrkillä. Sellainen ei ole mitenkään hyväksyttävissä, ja siksi kuljettajan työsuhde on purettu, Nykvist toteaa.

Hän pitää tapahtumaa valitettavana.

Edit 29.9. klo 14: korjattu virheellinen termi. Kuljettajan työsuhde on purettu.