Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Raaseporin tasoristeysturman nuori varusmieskuski ei nähnyt raiteille 13 sekuntiin – välttyy kokonaan syytteiltä

TURMA Kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneessa Raaseporintasoristeysturmassa ei nosteta syytteitä. Syyttäjän mukaan esitutkinta-aineistosta ei löydy perustetta nuoren varusmieskuljettajan syyttämiselle.

Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä kertoo, ettei nosta syytettä Raaseporissakolmen varusmiehen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta.

Traaginen turma sattui viime vuoden lokakuussa Leksvallin Skogbyssä sijaitsevassa tasoristeyksessä, kun VR:n kiskobussi ja Puolustusvoimien kuorma-auto törmäsivät.

Asiassa epäiltiin kuorma-auton kuljettajana toimineen varusmiehen syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kolmeen kuolemantuottamukseen.

Syyttäjän mukaan esitutkinta-aineistosta ei löydy kuitenkaan perustetta parikymppisenvarusmieskuljettajan syyttämiselle.

Poliisin tekemän rekonstruktion perusteella voidaan syyttäjän mukaan päätellä, että kuljettaja ei voinut nähdä kiskobussia ajaessaan lähelle risteystä.

Tällainen "sokea hetki" kesti syyttäjän mukaan13 sekuntia – ajomatkana se vastaa31 metriä.

– Varusmies, joka istui kuorma-auton ohjaamossa oikealla puolella – sillä paikalla, jolta teoreettisesti olisi ollut mahdollista nähdä kiskobussi – on kertonut, että hänen katsoessaan kiskobussin tulosuuntaan hän ei nähnyt eikä kuullut mitään, syyttäjä kertoo tiedotteessa.

Esitutkinnassa kuullutihmiset kertoivat myös, että onnettomuuden sattuessa sää oli erittäin hankala.Myös kuorma-auton rakenne rajoittinäkyvyyttä ohjaamosta.

Syyttäjä katsookin, ettei tutkinnasta paljastu todennäköisiä syitä sen tueksi, että kuljettajavarusmies olisi syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai kuolemantuottamukseen.

Turma-auton kuljettaja oli ainoa, joka joutui jutussa syyteharkintaan.

Onnettomuutta tutkinut Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin tänä vuonna, ettämaastoauton lavalla matkustaneet varusmiehet sekä alikersantti, jonka vastuulla oli tarkastaa varusmiesten turvavöiden käyttö, välttyivät syyteharkinnalta.

Turmaan liittyneet vammantuottamusepäilyt eivät myöskään edenneet poliisilta syyttäjälle, koska yksikään asianomistajista ei vaatinut kuljettajalle rangaistusta.Vammautuneet olivat kuljettajana toimineen varusmiehen palvelustovereita.

Turma sattui vaikeissa kelioloissa ja vaarallisena pidetyssä vartioimattomassa tasoristeyksessä 26. lokakuuta.Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan kukaan kuorma-auton lavalla matkustaneista varusmiehistä ei käyttänyt turvavyötä, vaikka Puolustusvoimien ohje sitä edellyttää.

Esitukinnasta vastanneen komisario Ilkka Kantolan mukaan tutkinnassa ei kuitenkaan löydetty perusteita muille kuin auton kuljettajaa koskeville epäilyille.

– Turvavyön käyttämättä jättäminen olisi periaatteessa rikesakon tasoinen rikkomus, mutta koska loukkaantuneet varusmiehet saivat niin sanotusti paljon kipeää, niin heitä ei epäillä, Kantola sanoi aiemmin Etelä-Suomen Medialle.