Medialiiton Kangaskorpi: "Jakelutiedot avattava, jotta postinjakelu turvataan"

Postinjakelun turvaaminen koko maassa vaatii aidon kilpailun lisäämistä Suomen postitoiminnassa. Se ei onnistu ilman postipalvelua koskevien olennaisten tietojen avaamista, korostavat Medialiiton ja Sanomalehtien Liiton hallitusten puheenjohtajat.

– Kansalaisten tasapuolinen tiedonsaanti voidaan taata vain uudistamalla jakelua nykyistä kustannustehokkaammaksi ja palvelukykyisemmäksi. Kiireellisintä on nyt avata postipalvelun tuottamiseen tarvittavat tiedot kaikkien toimijoiden käyttöön, painottaa Medialiiton hallituksen puheenjohtaja, Mediatalo Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi

– Olisi outoa, jos valtion omistaman Postin tiedot esimerkiksi postilaatikoiden sijainnista jäisivät salaisiksi.

Postipalveluun liittyvien olennaisten tietojen avaamisesta sovittiin mediapoliittisessa ohjelmassa, jonka hallitus hyväksyi heinäkuussa. Ohjelma valmisteltiin laajassa yhteistyössä alan toimijoiden ja viranomaisten kesken.

– Postitietojen avaamisesta hyötyisivät eniten pienet ja keskisuuret toimijat, joilla ei ole tähän mennessä ollut kykyä kerryttää omaa tietomassaa. Se mahdollistaisi myös uusien palvelujen synnyttämisen. Postimarkkina voi toimia kuluttajien parhaaksi vain, jos kilpailussa on mukana useita yrityksiä, perustelee Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Putkiranta

Liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnoksen mukaan olennaisia tietoja olisivat muun muassa tiedot postilokeroiden, postilaatikoiden ja rakennusten sijainnista sekä tiedot postinumeroalueiden rajoista.

Tietojen avaamisvelvoite koskisi kaikkia postiyrityksiä.

– Erilaisten kuljetusten ja jakelujen yhdistäminen on välttämätöntä jakelun kustannuspaineiden hillitsemiseksi etenkin maaseudulla. Se olisi myös ympäristöystävällistä. Ilman olennaisten tietojen avaamista jakeluja ei päästä yhdistämään, Kangaskorpi huomauttaa.

– Poliittisten päättäjien olisi nyt tärkeä katsoa mediapolitiikan kokonaisuutta eikä vain yhden, markkinaa hallitsevan valtionyhtiön etua.

Tämä lehti on osamediatalo Keskisuomalainen Oyj:tä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut