Tämän vuoksi kirkonkellot soivat illalla – Uudellamaalla mukana yli 20 kirkkoa, koko Suomessa yli 100

Kirkonkellot soivat perjantai-iltana rauhan puolesta. Yksi soittohankkeessa mukana olevista kirkoista on helsinkiläinen Kallion kirkko. –  Kallion seurakunta

Jari Pietiläinen

Kirkonkellot soivat tänä iltana kaikkiaan yli sadassa kirkossa ympäri Suomea kello 19.00. Tapahtuma järjestetään kansainvälisenä rauhanpäivänä ja sillä halutaan muistuttaa rauhan ja kulttuuriperinnön merkityksestä.

Suomesta mukaan on ilmoittautunut jo yli 100 kirkkoa. Mukana on kirkkoja ympäri Suomen Porvoosta Pudasjärvelle ja Pyhämaalta Nurmekseen. Uudenmaan seurakunnissa oli iltapäivällä saadun tiedon mukaan kymmenen kirkkoa.

– Mielestäni hienointa tässä tapahtumassa on, että kelloja soitetaan eri puolilla Eurooppaa samaan aikaan ja samasta syystä, sanoo Kulttuuriperintövuoden projektipäällikkö Hanna Lämsä.

Kirkonkellojen soittamisella on pitkät perinteet koko Euroopassa. Kellojen äänet ovat rytmittäneet sekä maallista että uskonnollista elämää: kellojen soittaminen kuuluu moniin seremonioihin, mutta soittamisella viestitään myös arkisesta ajankulumisesta.

Kellojen äänet herättävät meissä monenlaisia muistoja ja niiden ääni on monille tärkeä. Kellojen soittoon liittyvät tavat ja perinteet ovat osa sekä paikallista että eurooppalaista kulttuuriperintöä.

– Myös äänimaisema on osa kulttuuriperintöä ja vieläpä hyvin saavutettavaa. Toivon, että mahdollisimman moni yllättyy kellojen äänestä positiivisesti ja havahtuu pohtimaan, miksi kellot soivat juuri tänään – rauhanpäivänä iltaseitsemältä, Lämsä sanoo.

Soittoidean takana ovat saksalaisten kaupunkien liitto, Saksan evankelisen kirkon kulttuuritoimisto, Saksan katolisten Boniface-seura ja Saksan kulttuuriperintökomitea.

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi on Euroopan komission julistama teemavuosi. Sen tarkoituksena on herättää keskustelua kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä sekä lisätä tietoisuutta kulttuuriperinnön yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Myös monissa pääkaupunkiseudun kirkoissa kellot alkavat soida rauhan puolesta kello 19 alkaen. Espoosta on mukana Espoonlahden kirkko ja Vantaalta Hakunilan kirkko ja Myyrmäen kirkko. Helsingin kirkoista kellojaan soittavat .

Tässä soittohankkeessa mukana olevat kirkot Uudellamaalla:

* Helsinki:Tuomiokirkko, Vanha kirkko, Mikael Agricolan kirkko, Suomenlinnan kirkko, Pakilan Hyvän paimenen kirkko sekä Alppilan, Herttoniemen, Kallion, Kulosaaren ja Myllypuron kirkot

* Espoo: Espoonlahden kirkko

* Vantaa: Hakunilan ja Myyrmäen kirkot

* Kirkkonummi: Pyhän Mikaelin kirkko

* Tuusula: Tuusulan, Jokelan ja Kellokosken kirkot

* Keravan kirkko

* Vihdin kirkko

* Karkkilan seurakunta

* Askolan kirkko

* Järvenpään seurakunta

* Porvoon tuomiokirkko

Luettelo kirkoista päivittyy perjantai-iltapäivän mittaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut