Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilasitko verkkokaupasta tämän alle euron laturin? – Se on Tukesin testaushistorian vaarallisimpia laitteita

Tukesin testaamista, halpaverkkokaupoista tilatuista kuudesta usb-laturista peräti viisi todettiin testeissä vaarallisiksi.

Vaarallisissa tuotteissa oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara.

– Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa, kuvasi ylitarkastaja Kimmo Hakala pinkin ulkokuoren omaavaa laturia.

Palovaaraa aiheuttaa halpalatureissa muun muassa kotelomateriaalin valinta.

– Tuotteista neljä paloi loppuun asti sammumatta, eli materiaali oli jotain muuta kuin pitäisi tämän tyyppisissä laitteissa olla.

Testattujen latureiden hinnat vaihtelivat alle eurosta noin viiteen euroon.

Kaikki alle euron laturit osoittautuivat vaarallisiksi.

– Vaikka otos on todella pieni, tukee se havaintojamme Suomesta: se tuote, missä oli pakkausmerkinnät suurimmaksi osaksi kunnossa, selvisi myös turvallisuustesteissä hyvin, ylitarkastaja Hakala sanoo.

Yhdessä laturissa ei ollut mitään teknisiä vikoja. Kyseinen laturi oli kolme kertaa painavampi kuin testin huonot laturit.

Hakala neuvookin kuluttajaa kiinnittämään huomiota tuotteen painotietoihin, mikäli tilaa laturia EU:n ulkopuolella toimivasta verkkokaupasta.

Koska Tukesin testauttamat ja tarkastelemat tuotteet ovat myynnissä EU:n ulkopuolella, niiden myyjiä ei voida velvoittaa esimerkiksi keräämään tuotteita pois suomalaisilta kuluttajilta.

Tukes toivoo, että kaukomailta nettishoppailevat suomalaiset perehtyvät ostamiensa tuotteiden turvallisuusvaatimuksiin Suomessa ja tekevät ostopäätöksiä riskit tunnistaen.

– Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Kun kuluttaja ostaa tuotteita verkkokaupoista ympäri maailmaa, häneltä vaaditaan ennen kaikkea uudenlaisia taitoja ja osaamista. Kuluttajan pitää itse varmistua siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo.