Wishin, eBayn ja AliExpressin halpatuotteet laitettiin testiin – Todella karu tulos: "Kuluttaja vastaa itse vahingosta"

Vain yksi 32:stä EU:n ulkopuolella toimivan verkkokaupan tuotteesta sai hyväksyttävän arvosanan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin testissä.

Tukes kertoi maanantaina, että ani harva verkkokaupoista ostetuista leluista, lastentarvikkeista, koruista ja sähkölaitteista täytti eurooppalaiset vaatimukset.

– Jos nämä tuotteet olisivat myynnissä Suomessa, kaupat velvoitettaisiin keräämään ne takaisin kuluttajilta, Tukes kertoo tiedotteessa.

Verkosta tilatusta kosmetiikasta puolestaan kuudesta tuotteesta kymmenestä puuttui Euroopassa vaadittava ainesosaluettelo.

Tukes tilasi turvallisuustarkasteluun näytteitä erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay.

Testi päätettiin tehdä, koska kuluttajien shoppailu EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa on lisääntynyt viime vuosina.

Koska verkkokaupat sijaitsevat Suomen ja EU:n ulkopuolella, suomalaisviranomaisten valvonta ei ylety niihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote aiheuttaa vahinkoa.

Testautetut tuotteet Tukesin asiantuntijat valitsivat samoja periaatteita noudattaen, joiden perusteella valvontaa tehdään myös Suomessa.

Näytteiden valinnassa Tukes teki yhteistyötä myös suositun Wish/AliExpress/eBay (Finland) -FB-ryhmän kanssa.

Kaikki Tukesin testeihin valitsemat, yhteensä seitsemäntoista lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatteetta todettiin testeissä vaarallisiksi. Turvallisuuspuutteet olivat räikeitä.

– Joukosta löytyi esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun tuttiketjun sallittu maksimipituus on Euroopassa 22 senttiä. Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka. Huolestuttavia olivat myös vedessä turpoavat lelut, jotka voi sekoittaa ulkonäkönsä vuoksi irtokarkkeihin. Jos lapsi esimerkiksi pureskelee tällaista lelua ja osa lelusta päätyy lapsen elimistöön, pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo tiedotteessa.

Tukes tutki tuotteiden lisäksi myös tuotepakkauksia. Yhdestäkään tutkitusta yhdeksästä pakkauksesta ei löytynyt pakkauksissa kiellettyjä raskasmetalleja, kuten kadmiumia, lyijyä, elohopeaa ja kuudenarvoista kromia.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut