Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko sinun kodissasi näitä inhokkeja? Tutkijat tulevat nyt imurien kanssa

Allergia-, iho- ja astmaliitto aloittaa tutkimuksen, jossa selvitetään vieläkö suomalaisissa kodeissa on pölypunkkeja. Näytteitä kerätään pölypunkeille suotuisilla rannikkoseuduilla Helsingin ja Turun ympäristössä.

Huonepölypunkkien olemassaolosta elää erilaisia uskomuksia, joihin tutkimuksella halutaan saada vastauksia.

– Huonepölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä, joiden erittämät allergeenit saattavat aiheuttaa allergisia oireita, sanoo tutkimusassistentti Tiina Vitikainentiedotteessa.

Tutkimusnäytteiden kerääminenalkaa ensi viikolla, sillä syksyn on arvioitu olevan parasta aikaa pölypunkkien löytämiseksi.

Tutkimusryhmä suuntaa rannikkoseuduille pölynimurit työkaluinaan.

– Pölynäytteet otetaan vuoteiden sijauspatjoista pölynimurilla. Imurissa on suodatin, josta mahdolliset pöypunkit löydetään. Lisäksi selvitetään muun muassa asukkaiden allergiaan ja astmaan liittyviä tietoja sekä huoneilman ja näytevuoteen kosteutta, Vitikainen sanoo.

Tutkimuksessa on mukana on niin kerros-, rivi- kuin omakotitaloja. Erityisen kiinnostavia kohteita ovat Vitikaisen mukaan iäkkäämmät omakotitalot.

Kaikkiaan tutkimukseen osallistuu 60 kotia. Tutkimustuloksia on luvassa ensi vuoden alussa.