Espoossa törkeän murtosarjan tehtailleet albanialaismiehet saivat tuomiot – jopa asekaappia oli yritetty rikkoa lekalla

MURTOSARJA Kolme miestä tuomittiin Espoon käräjäoikeudessa lähes parinkymmenen murron sarjasta.

Albanialaismiesten hallusta löytyi muun muassa tämä asuntomurron yhteydessä varastettu sormus. Poliisi

Sanna Jompero

Kolme albanialaismiestä murtautui helmikuussa omakotitaloihin Espoossa sekä Helsingissä ja tehtaili törkeän asuntomurtojen sarjan.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla törkeistä varkauksista, niiden yrityksistä ja törkeästä kätkemisrikoksesta Emiljano Ymerin kolmeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi, Gezim Ymerajin kolmeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ja Evison Hamzollarin kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Miehet tuomittiin lisäksi kymmenien tuhansien eurojen korvauksiin, sillä anastettujen tavaroiden arvo oli ainakin 100 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Länsiväylä kertoi murtosarjasta helmikuussa. Toukokuussa poliisi etsi murtosaaliille omistajia.

Miehet saapuivat Suomeen tammi-helmikuussa oikeuden mukaan varta vasten tehdäkseen asuntomurrot ja palatakseen tämän jälkeen ryöstösaalis mukanaan takaisin Albaniaan. Vajaa parikymmentä murtoa tehtiin Espoossa pääasiassa Laajalahdessa, mutta myös Tapiolassa sijaitseviin omakotitaloihin.

Erityisen törkeäksi muutamassa tapauksessa ryöstön teki se, että asunnon omistaja oli murtohetkellä paikalla. Yhdessä tapauksista varkaat veivät asunnosta mennessään yli 35 000 euron arvosta tavaraa. Varkaiden matkaan tarttui pääosin arvotavaraa, kuten koruja, kelloja ja keräilyrahoja.

Muutamassa tapauksessa murto jäi yritykseksi ja miehet poistuivat paikalta talon hälytysjärjestelmän alkaessa soida tai miesten pääteltyä naapurin huomanneen palotikkaita pitkin kiivenneet murtautujat.

Murrot tehtiin pääasiassa saman kaavan mukaan. Miehet tunkeutuivat asuntoihin sisään vääntämällä ruuvimeisselillä ikkunan auki. Yhdessä tapauksista sisälle päästiin rikkomalla lasi kukkaruukulla. Eräässä espoolaisasunnossa miehet yrittivät hakata lekalla asunnossa ollutta asekaappia. Varkaus jäi tältä osin yritykseksi.

Murtosaaliin miehet veivät Hämeentieltä vuokrattuun asuntoon. Anastettu omaisuus oli tarkoitus jakaa miesten kesken. Helmikuussa yksi miehistä kuljetti ainakin suurimman osan murtosaaliista lentokoneella Barcelonaan.

Miehet itse kertoivat tulleensa Suomeen tammi-helmikuussa saadakseen töitä. Kun töitä ei alkanut löytyä ja rahat alkoivat olla lopussa kolmikko ajautui sanojensa mukaan rikoksen polulle.

Oikeus ei uskonut miesten kertomaa työnhakureissusta, vaan oli sitä mieltä, että nämä olivat tulleet Suomeen tarkoituksenaan tehdä asuntomurrot ja palata takaisin Albaniaan. Tämän näkemyksen puolesta puhui oikeuden mukaan se, että miehet olivat aloittaneet murrot pian tultuaan Suomeen ja rikossarja oli tehtailtu hyvin lyhyen ajan sisällä.

Oikeus ei oikeudenkäynnin ollessa kesken laskenut miehiä lainkaan vapaaksi odottamaan tuomiota, koska se katsoi, ettei miehillä ollut Suomessa muuta motiivia kuin murrot ja he olisivat saattaneet paeta ennen tuomion antamista takaisin kotimaahansa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut