Ystävän tuki ja usko auttoivat – Terttu Laiho selätti pitkään jatkuneen masennuksen

KULTTUURI Espoolaisen Terttu Laiho elämäntarina on kertomus selviytymisestä ja ystävyyden voimasta.

Espoolaisella 78-vuotiaalla Terttu Laiholla on takanaan uskomaton elämäntarina. Tie seesteiseen eläkeläisen elämään ei ollut helppo. Se kulki masennuksen, kuolemanpelon ja pitkien sairaalajaksojen kautta. Häntä ovat kannatelleet ystävä Elvi Hiltunen ja luja usko Jumalaan.

Vuosien mittaan monet ovat sanoneet, että Terttu Laihon pitäisi kirjoittaa elämänkokemuksensa muistiin. Hän toivoi, että joku muu tekisi sen haastattelujen pohjalta. Kaikki kieltäytyivät.

Olen eheytynyt ja vapautunut."

Laiho empi, mutta hankki lopulta kaksi sinikantista vihkoa, lyijykyniä ja kumin ja alkoi kirjoittaa. Ystävä Irmeli Partanen ryhtyi kannustajaksi ja tekstin oikolukijaksi.

Monien yhteensattumien kautta Terttu Laiho ja näyttelijä Eija Ahvo kohtasivat. Teksti teki Ahvoon valtavan vaikutuksen ja he ryhtyivät suunnittelemaan äänikirjaa.

Selviytymistarina – Älä sinä tyttö pelkää -äänikirja on nyt valmis. Se sisältää Laihon muistelmat Eija Ahvon lukemana sekä Laihon lauluja.

Kirjan nimeen päätynyt sitaatti "Älä sinä Terttu pelkää" on isän viimeiset sanat tyttärelleen. Terttu oli isän kuollessa 12-vuotias.

Elämä kuljetti Terttu Laihon pääkaupunkiseudulle töihin. Hän kärsi mielenterveysongelmista ja oli pitkiä aikoja hoidossa Lapinlahden sairaalassa.

– Hoitohenkilökunta viestitti Elville, että ei Terttu tule paremmaksi, hänelle aletaan etsiä laitospaikkaa. Elville sanottiin, että hänen olisi viisainta lopettaa minun tukemiseni, sillä kohta hänkin olisi hoidossa.

Terttu Laiho puhuu ystävästään Elvistä kanssakulkijana. Elvi teki samoja asioita, mitä omaishoitajat tekevät. Ystävänsä tuella Laiho pystyi palaamaan työelämään.

Elämäntarinassaan Laiho kertoo siitä, millaisia hoitojaksot Lapinlahdessa olivat. Hän muun muassa kieltäytyi sähkösokkihoidosta ja ponnisteli parempaan vointiin toimintaterapian kautta. Hän joutui turvautumaan myös terapiaan ja hän kertoo avoimesti, miten hän joutui parin terapeutin seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

– Kirjoittaminen on avannut minulle uusia polkuja, ajatuksia ja toimintatapoja.

– Monet asiat itsestäni ja elämästäni ovat selkiytyneet. Olen eheytynyt ja vapautunut ja myös ystävyyssuhteeni ovat saaneet suuremman arvon, Laiho kertoo.

Ihmisinä Laiho ja Ahvo ovat hyvin erilaiset, koska Ahvo sanoo olevansa ateisti, joka erosi kirkosta jo varhaisessa vaiheessa. Erilainen elämänkatsomus ei ollut este yhteistyölle.

– Toivon, että Tertun tarinasta tehtäisiin dokumenttielokuva, Eija Ahvo sanoo.

Terttu Laiho

Selviytymistarina - Älä sinä Terttu pelkää -äänikirja on saatavissa suoraan kirjoittajalta, puh. 040 703 5167.

Tekstin lukee näyttelijä Eija Ahvo.

Äänikirjassa on viisi cd-levyä ja materiaalia yhteensä noin kuusi tuntia.

Äänikirjan hinta on 40 euroa.

Tekijä toivoo, että kirja olisi tulevaisuudessa saatavissa myös painettuna kirjana.

Terttu Laiho toimii aktiivisesti Olarin seurakunnassa. Hän on mm. ohjannut mielenterveyskuntoutujien omaisten ryhmää.

Hän on kouluttautunut myös sielunhoitajaksi ja opiskellut musiikkiterapiaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut