Tässäkö ratkaisu talojen sisäilmaongelmiin? Takavuosikymmenien tekniikka otetaan nyt uuteen käyttöön Espoossa

Mikko Välimaa

Puurakentamiseen erikoistunut rakennusyhtiö on saanut Espoossa luvan pientalolle, jossa hyödynnetään painovoimaista ilmanvaihtoa.

Trä Kronor -yhtiön toimitusjohtaja Kirsi Joensuu kertoo tiedotteessa, että Nöykkiöön rakennettavaa uudiskohdetta on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Espoon kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Joensuun mukaan talohanke on harvinainen, sillä painovoimaista ilmanvaihtoa hyödyntävää uudiskohdetta ei ole rakennettu Espooseen vuosikausiin.

Joensuu uskoo, että painovoimainen ilmanvaihto tekee paluuta talonrakentamisessa.

Takavuosikymmenien tekniikka voi olla jopa ratkaisemassa julkisia rakennuksia piinaavia sisäilmaongelmia.

– Painovoimainen ilmavaihto on osa vuosisataista suomalaista rakennusperinnettä. Uusien teollisten rakennusmateriaalien kehittämisen myötä koneellisesta ilmanvaihdosta tuli osittain pakostakin alan standardi. Sisäilman sekä rakentamisen laatuun liittyvät ongelmat kannustavat meitä nyt palaamaan toimiviksi testattuihin menetelmiin. Tulevaisuudessa painovoimainen ilmanvaihto yhdistettynä uusimpaan sensoriteknologiaan voisi tarjota hyviä ratkaisuja esimerkiksi päiväkoteja ja kouluja piinaaviin sisäilmaongelmiin, Joensuu toteaa tiedotteessa.

Nöykkiön rakennuskohde toimiikin myös tutkimuskohteena. Talon rakenteisiin asennetaan sensorit, jotka tuottavat reaaliaikaista dataa muun muassa sisäilman laadusta sekä rakenteiden kosteudesta.

Tämä tieto on Joensuun mukaan arvokasta rakennuttajalle, asukkaille sekä puurakentamiseen keskittyvälle tutkimukselle.

Datan avulla voidaan myös käytännössä todentaa lupahakemuksessa tehtyjen laskelmien paikkansapitävyys.

Joensuun johtama yhtiö rakennuttaa painovoimaisia ja massiivipuurakenteisia koteja myös muualla pääkaupunkiseudulla.

Esimerkiksi 12 asunnon townhouse-kokonaisuus rakentuu Tuusulan vuoden 2020 Asuntomessuille.

Nöykkiön pientalossa testataan myös toista innovaatiota, sillä talon kantavana rakenteena käytetään massiivipuuelementtejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.