Etla esittää: Liikenneverkkoon rahat tiemaksuilla sekä asumisen veroa kiristämällä – äänestä, oletko samaa mieltä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos eli Etla pyrkii tuomaan takaisin Jorma Ollilan johtaman työryhmän vuonna 2013 luoman esityksen kilometripohjaisesta tiemaksujärjestelmästä.

Ollila korosti jo tällöin, kuinka jälkeenjäänyt Suomi on muuhun Eurooppaan verrattuna. Hänen mukaansa Euroopan ainoat maat Suomen lisäksi, joissa ei ole tiemaksukäytäntöä, ovat Kypros ja Viro.

Nykyaikaisen paikannusteknologian avulla eri teiden käytöstä aiheutuvia hintoja voitaisiin myös säädellä ruuhkien välttämiseksi.

Etlan mukaan liikenteeseen liittyvät investointitarpeet näyttävät kasvavan sen tuottamien verotulojen kutistuessa.

Sähköautojen leviäminen vähentää polttoainekulutusta. Itseohjautuvat autot ja ns. smart mobility -palvelut tuovat kaupungistumisen ohella sen sijaan uusia investointitarpeita.

Rahoittamista tulisi Etlan mukaan helpottaa tiemaksujen lisäksi kiristämällä kiinteistöverotusta. Tämä lisäisi välillisesti asumisen kustannuksia.

Kauppalehtiuutisoi kesäkuussa valtion keränneen viime vuonna tieliikenteestä noin 8,3 miljardia euroa verotuloja.

Tieverkolle palautettiin lähes 1,0 miljardia euroa. Tieverkon menoista noin neljännes kului kehittämishankkeisiin ja loput perusväylänpitoon.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut