Pakollinen kasvisruoka herättää tunteita kasarmeilla – nyt puhuu Varusmiesliiton pomo

Kasvisruokaa nähdään syksystä lähtien varuskuntaravintoloissa entistä suuremmalla volyymilla. Asiasta uutisoi ensin Yle.

Nyt puolustusvoimiin tuodun kasvisruokapäivän seurauksena kaikille tarjoillaan joka viikko kaksi täysin lihatonta ateriaa.

Myös kouluista tutun kasvisruokapäivän arvioitiin toimivan paremmin jakamalla kasvisateriat kahdelle päivälle. Varuskuntaravintoloissa tarjoillaan kaksi lämmintä ateriaa päivässä, kun kouluissa lautasen saa täyttää vain kerran päivässä.

Ruotuväki-lehdenviimevuotisen selvityksen mukaan Suomen 20 000 varusmiehestä vain 88 on kasvissyöjiä. Lisäksi esimerkiksi Lapin jääkäriprikaatissa kasvissyöjiä on varusmiehistä vain 0,23 prosenttia, kun vastaava luku Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä on lähes kolminkertainen.

Tämä on herättänyt keskustelua myös Varusmiesliiton keskuudessa.

– Taustana kasvisruokamuutokselle oli ilmastonmuutoksen lieventäminen sekä kasvisruoan terveellisyys. Ymmärrämme molemmat aspektit hyvin, kertoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö

– Enemmän närää ja ristiriitaista keskustelua liiton keskuudessa on herättänyt juuri kasvissyöjien määrä varuskunnassa. Sitä on pohdittu, kuinka asiakaslähtöinen päätös kasvisruoan pakollistaminen loppuen lopuksi oli, jos vain puoli prosenttia varusmiehistä on kasvissyöjiä.

– Monet ovat kyselleet, että miksi kasvisruokaa pakotetaan syömään. Yksilöt tietävät tässä vaiheessa varmasti hyvin, mitä ruokavaliota haluaa noudattaa. Toisaalta, jos kustannukset eivät kerran lisäänny ja kasvisruoka riittää täyttämään varusmiesten tarpeet, niin miksipä ei.

Kivistö joka tapauksessa uskoo, että uudistus tullaan ajan kanssa hyväksymään kaikin puolin.

– Kasvisruoka on nouseva trendi, sen suosio ja yleisyys lisääntyvät jatkuvasti. Vaikka meille tarjottaisiin kasvisruokaa joka päivä, oleellisintahan tässä on ajatella maanpuolustuksen kannalta. Jos kasvisruoka on tehokasta ruokaa Puolustusvoimien tarpeisiin ja säilyy hyvin myös taistelutilanteessa, niin mikä ettei. Puolustusvoimiin luotetaan tilanteessa kuin tilanteessa, korostaa Kivistö.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut