Ainutlaatuista Suomessa – museo muuttaa kauppakeskukseen Espoossa

KULTTUURI Helinä Rautavaaran museo muuttaa Tapiolasta kauppakeskus Entresseen Espoon keskukseen.

Muutto tuo Helinä Rautavaaran museon lähemmäs kohderyhmiä. Pysyvän näyttelyn lisäksi museossa järjestetään muun muassa vaihtuvia näyttelyitä, työpajoja ja opastuksia. Kuva on muutaman vuoden takaa Vodun ja hyvä elämä -näyttelystä. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Helinä Rautavaaran museon toiminnasta tulee osa Entressen palveluita, kun museo muuttaa loka-marraskuussa Espoon keskukseen. Museolle rakennetaan parhaillaan näyttelytiloja Entressen kauppakeskukseen. Uudet tilat aukeavat vuoden 2019 aikana.

– Espoon keskuksessa Helinä Rautavaaran museolle avautuu täysin uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä museotyötä. On hienoa viedä museon kokoelma ihmisten keskelle, museonjohtaja Ilona Niinikangas sanoo.

Entressen kirjasto on profiloitunut monikulttuurisuudella, joten siitä tulee museon luonteva yhteistyökumppani. Niinikangas näkee museon lähikulttuuritoimijana, joka on ihmisten arjessa mukana.

– Kulttuuri on tärkeä vetovoimatekijä, ja kulttuuri sekä taide muokkaavat hyvällä tavalla kaupungin ilmapiiriä. Näyttelyillä ja tapahtumilla haluamme yllättää, luoda keskustelua ja tuoda eri taustoista tulevia ihmisiä yhteen. Espoon keskus on tähän hyvä paikka, Niinikangas sanoo.

Museo aloittaa toimintansa uusissa tiloissa vaihtuvalla näyttelyllä. Kokoelmanäyttely avataan myöhemmin ja siitä tulee nykyistä laajempi.

Aloite museon siirtämisestä Espoon keskukseen tuli Espoon kaupungilta.

Länsiväylän saamien tietojen mukaan museo muuttaa Alkon käytössä olleisiin tiloihin. Neuvottelut ovat kesken, mutta tila on tarkoitus vuokrataviideksi vuodeksi. Museo on kuitenkin jäämässä Espoon keskukseen pysyvästi.

– En tiedä Suomessa ainuttakaan museota, joka toimisi ostoskeskuksessa, Ilona Niinikangas sanoo ja on ratkaisusta innoissaan.

Museon muutto Espoon keskukseen vahvistaa alueen kilpailukykyä, elinvoimaisuutta ja kulttuurin saavutettavuutta.

Helinä Rautavaaran museo haluaa omalla toiminnallaan edistää KulttuuriEspoo 2030 -vision toteuttamista. Visiossa todetaan, että kulttuuri ja taide ovat läsnä kaupungin hengessä, asukkaiden arjessa, fyysisessä kaupunkiympäristössä ja espoolaisessa identiteetissä.

Helinä Rautavaaran museo on toiminut Espoossa vuodesta 1998. Suomen ainoan toimivan etnografisen museon taustayhteisöjä ovat Espoon kaupunki, Helsingin yliopisto, Suomen antropologinen seura ja Suomen museoliitto.

Helinä Rautavaaran museon väliaikainen näyttelytila Tapiolassa sulkeutuu 16. syyskuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut