Metrokapina nostaa taas päätään Espoossa: 20 kilometrin matka Helsinkiin kestää jopa tunnin

LIIKENNE Metro mylläsi bussiyhteyksiä Latokaskessakin. Latokasken ja Suomenojan välille on suunnitteilla suoria bussivuoroja.

Latokaski-seuran aktiivi ja varavaltuutettu Sara Saramäki (kesk.) matkusti torstaina Latokaskesta Matinkylään bussilla 531K, joka jättää matkustajat Ison Omenan eteen terminaalin sijasta. Tämä vaikeuttaa Saramäen mukaan etenkin lastenvaunujen kanssa kulkevien vaihtoa metrosta bussiin. Päivi Tuovinen

Sirkku Aalto

Metron myötä muuttuneet bussiyhteydet närästävät asukkaita Latokaskessa. Viimeisen vuoden sisällä tehdyt muutokset noin 5 000 asukkaan Latokasken bussiyhteyksiin ovat pidentäneet monien työmatka-aikoja ja vieneet osalta lapsista suoran bussiyhteyden kouluun. Latokaskesta on Helsingin keskustaan noin 20 kilometrin matka.

Latokaskessa asuva varavaltuutettu ja Latokaski-seuran hallituksen jäsen Sara Saramäki (kesk.) kertoo, että hänen työmatkansa Helsingin keskustaan piteni vuodenvaihteessa ensin puolesta tunnista noin tuntiin, kun suorat bussilinjat 160 ja 160K Latokaskesta Kamppiin lakkasivat kulkemasta.

Sittemmin matka-aika piteni vielä lisää, kun vuodenvaihteessa kulkunsa aloittanut liityntäbussilinja 157 lakkasi elokuussa kulkemasta Latokaskeen. Sen sijaan Saramäki kulkee nyt bussilla 531K.

– Nykyinen reitti on entistä reittiä hitaampi. Kun linja 531K vielä lähtee Ison Omenan edestä, voi sitä joutua odottamaan ulkona ainakin kymmenestä minuutista varttiin, jos bussi on metrosta tullessa juuri mennyt, hän sanoo.

Torstaina Saramäen matka kotoa Latokaskesta työpaikalle vei noin tunnin. Bussi 531K kulki tuolloin aikataulussa, eikä se tullut kovin täyteen matkalla Isoon Omenaan.

Beatrice Öhmanin perheessä linjojen muutos hankaloittaa etenkin lapsen arkea. Kun ensimmäisen luokan hiljattain aloittanut lapsi alkaa kulkea kouluun bussilla, hän joutuu vaihtamaan bussia matkalla. Suora yhteys Latokaskesta Suomenojalla sijaitsevaan Finno skolaan katosi, kun bussi 157 lakkasi kulkemasta Latokaskeen.

– Valoisien aamujen aikana se menisi jotenkin. Mutta kun tulee syksy ja talvi, niin ei tunnu kovin mukavalta ajatukselta, että 7-vuotias joutuisi kulkemaan joka aamu tällaisen reitin, Öhman sanoo.

Hän toivookin erityisesti suoraa yhteyttä Latokaskesta Suomenojalle. Sara Saramäen mukaan sama muutos on latokaskelaisten toiveissa laajemminkin, samoin kuin suora bussiyhteys Latokaskesta Kamppiin.

Helsingin seudun liikenteen HSL:n hallituksen espoolainen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr.) näkee, että HSL on lähtenyt suunnittelemaan liityntäliikennettä liian ahnaasti alueille, joihin metron ei pitäisi vaikuttaa.

– Nyt sitä yritetään parsia kokoon, mutta tähän asti tässä on epäonnistuttu, Hertell sanoo.

Hertellin laskujen mukaan ruuhka-ajan suora bussilinja Latokaskesta Kamppiin maksaisi Espoolle alle miljoona euroa vuodessa. Asiasta syntyneekin vääntöä Espoon budjettineuvotteluissa syksyllä.

HSL:n ryhmäpäällikkö Jonne Virtanen ei ota kantaa toiveeseen Latokasken ja Kampin välisestä suorasta bussiyhteydestä. Latokasken ja Suomenojan välille on kuitenkin suunnitteilla joitakin suoria bussivuoroja.

– Muutama lähtö aamuun ja muutama iltapäivään varmaankin onnistuu. Vielä katsotaan, mikä bussilinja ne hoitaisi, Virtanen sanoo.

Hän arvioi, että uudet vuorot voisivat alkaa kulkea viimeistään lokakuussa. HSL tiedottaa vuorojen alkamisesta, kun suunnitelmat niiden järjestämiseksi selkiytyvät.

Uusia linjoja lokakuussa

Linjat 143A Kamppi-Iivisniemi-Soukka, 146A Kamppi-Espoonlahti-Kivenlahti, 147A Kamppi-Soukka-Laurinlahti ja 164A Kamppi-Kivenlahti-Saunalahti alkavat kulkea 22. lokakuuta.

Linjat kulkevat arkisin aamu- ja iltaruuhkassa. Tarkoitus on keventää metron kuormitusta etenkin Matinkylän ja Tapiolan välillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronakesänä mielitään vesille – kiinnostus yhteiskäyttöveneitä kohtaan kasvoi
 2. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 5. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 8. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 9. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 10. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 11. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 12. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 13. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 14. Kerassa saa kokeilla tramppaa
 15. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 3. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 4. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 7. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 8. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 9. Kauppakeskus Liilan uudistus valmistuu syksyllä – tyhjiin tiloihin uusia liikkeitä
 10. Leppävaaraan suunnitellusta urheiluhallista jätettiin valitus oikeuteen
 11. Uutta tietoa Espoon Mäkkylän räjähdyksestä: Räjähteet olivat ansa poliiseille
 12. Laajalahden Bredis alkaa kasvaa – valmista pitäisi olla kesällä 2021
 13. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 14. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 15. Asennustyöt sulkevat kaistoja Kehä I:n tunnelissa Leppävaarassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.