Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metrokapina nostaa taas päätään Espoossa: 20 kilometrin matka Helsinkiin kestää jopa tunnin

LIIKENNE Metro mylläsi bussiyhteyksiä Latokaskessakin. Latokasken ja Suomenojan välille on suunnitteilla suoria bussivuoroja.

Metron myötä muuttuneet bussiyhteydet närästävät asukkaita Latokaskessa. Viimeisen vuoden sisällä tehdyt muutokset noin 5 000 asukkaan Latokasken bussiyhteyksiin ovat pidentäneet monien työmatka-aikoja ja vieneet osalta lapsista suoran bussiyhteyden kouluun. Latokaskesta on Helsingin keskustaan noin 20 kilometrin matka.

Latokaskessa asuva varavaltuutettu ja Latokaski-seuran hallituksen jäsen Sara Saramäki (kesk.) kertoo, että hänen työmatkansa Helsingin keskustaan piteni vuodenvaihteessa ensin puolesta tunnista noin tuntiin, kun suorat bussilinjat 160 ja 160K Latokaskesta Kamppiin lakkasivat kulkemasta.

Sittemmin matka-aika piteni vielä lisää, kun vuodenvaihteessa kulkunsa aloittanut liityntäbussilinja 157 lakkasi elokuussa kulkemasta Latokaskeen. Sen sijaan Saramäki kulkee nyt bussilla 531K.

– Nykyinen reitti on entistä reittiä hitaampi. Kun linja 531K vielä lähtee Ison Omenan edestä, voi sitä joutua odottamaan ulkona ainakin kymmenestä minuutista varttiin, jos bussi on metrosta tullessa juuri mennyt, hän sanoo.

Torstaina Saramäen matka kotoa Latokaskesta työpaikalle vei noin tunnin. Bussi 531K kulki tuolloin aikataulussa, eikä se tullut kovin täyteen matkalla Isoon Omenaan.

Beatrice Öhmanin perheessä linjojen muutos hankaloittaa etenkin lapsen arkea. Kun ensimmäisen luokan hiljattain aloittanut lapsi alkaa kulkea kouluun bussilla, hän joutuu vaihtamaan bussia matkalla. Suora yhteys Latokaskesta Suomenojalla sijaitsevaan Finno skolaan katosi, kun bussi 157 lakkasi kulkemasta Latokaskeen.

– Valoisien aamujen aikana se menisi jotenkin. Mutta kun tulee syksy ja talvi, niin ei tunnu kovin mukavalta ajatukselta, että 7-vuotias joutuisi kulkemaan joka aamu tällaisen reitin, Öhman sanoo.

Hän toivookin erityisesti suoraa yhteyttä Latokaskesta Suomenojalle. Sara Saramäen mukaan sama muutos on latokaskelaisten toiveissa laajemminkin, samoin kuin suora bussiyhteys Latokaskesta Kamppiin.

Helsingin seudun liikenteen HSL:n hallituksen espoolainen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr.) näkee, että HSL on lähtenyt suunnittelemaan liityntäliikennettä liian ahnaasti alueille, joihin metron ei pitäisi vaikuttaa.

– Nyt sitä yritetään parsia kokoon, mutta tähän asti tässä on epäonnistuttu, Hertell sanoo.

Hertellin laskujen mukaan ruuhka-ajan suora bussilinja Latokaskesta Kamppiin maksaisi Espoolle alle miljoona euroa vuodessa. Asiasta syntyneekin vääntöä Espoon budjettineuvotteluissa syksyllä.

HSL:n ryhmäpäällikkö Jonne Virtanen ei ota kantaa toiveeseen Latokasken ja Kampin välisestä suorasta bussiyhteydestä. Latokasken ja Suomenojan välille on kuitenkin suunnitteilla joitakin suoria bussivuoroja.

– Muutama lähtö aamuun ja muutama iltapäivään varmaankin onnistuu. Vielä katsotaan, mikä bussilinja ne hoitaisi, Virtanen sanoo.

Hän arvioi, että uudet vuorot voisivat alkaa kulkea viimeistään lokakuussa. HSL tiedottaa vuorojen alkamisesta, kun suunnitelmat niiden järjestämiseksi selkiytyvät.