Nuuksioon avataan luontopyhiinvaelluspolku – yhdistää retkeilyn ja hiljentymisen

Muinaisranta on Nuuksion pienen pyhiinvaelluspolun toinen pysähdyspaikka. Eija Harju

Johanna Halava

Nuuksion kansallispuistoon avataan luontopyhiinvaelluspolku. Luontokeskus Haltian pihasta lähtevän polun avajaisia vietetään Suomen luonnon päivänä lauantaina 25. elokuuta.

Reitti on 2,3 kilometriä pitkä ja sen varrella on seitsemän pysähdyspaikkaa, jotka tarjoavat hengellisiä harjoituksia ja tietoa ympäröivästä luonnosta. Polun suunnittelusta vastaa Espoon seurakunnat ja se on toteutettu yhteistyössä Haltian ja Metsähallituksen kanssa.

Pysähdyspaikoilla on tarjolla mietiskely- ja läsnäolotehtäviä, jotka johdattavat kulkijan juuri Nuuksion luonnon piirteisiin. Seurakuntien tuottama polku on kristillinen, mutta suuri osa materiaalista voi palvella myös muun maailmankatsomuksen omaavia ihmisiä.

Pyhiinvaelluspolun virikeaineiston on kirjoittanut ympäristöteologi Panu Pihkala Hän toivoo polun vahvistavan yhteyksiä ihmisen ja muun luonnon välillä ja edistävän näin myös ympäristön varjelemista.

– Luonnonympäristöt tarjoavat ihmisille syviä kokemuksia. Luontopyhiinvaelluksessa yhdistyvät luontoretkeily ja hiljentyminen. Polku antaa mahdollisuuden kohdata asioita luonnosta, omasta itsestä ja maailmankatsomuksesta, Pihkala sanoo tiedotteessa.

Pyhiinvaeltaminen on Pihkalan mukaan suosittua ja vanhoja pyhiinvaellusreittejä on elpynyt eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

– Nuuksion reitti on osa tätä heräämistä. Vanhaan pyhiinvaellusperinteeseen liitymme myös vaelluksen tunnuksen kautta. Simpukka-kyltein merkittyä polkua kuljetaan niin Euroopan vanhoilla pyhiinvaellusreiteillä kuin nyt Nuuksiossa, Pihkala kertoo.

Pysähdyspaikkojen tekstit ovat saatavilla suomeksi, mutta ne julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi ja englanniksi.

Espoon yhteisen seurakuntatyön päällikön Eero Jokelan mukaan suunnitelmissa on toteuttaa myös pidempi vaellusreitti Haltiasta Velskolaan.

Pyhiinvaelluspolun avajaiset lauantaina 25. elokuuta Luontokeskus Haltiassa (Nuuksiontie 84). Polun esittely etupihalla kello 11.15. Yhteinen retki polulla kello 11.30–12.30.

Aiheeseen liittyvää

  1. Retkeilypaikoissa muhii 44 miljoonan korjausvelka – tällaisia korjaustarpeita on Nuuksion kansallispuistossa
    18.7.2018 6:15
  2. Sipoonkorpi haastaa ruuhkista kärsivää Nuuksiota – "Varaudumme vähintään käyntimäärän kaksinkertaistamiseen"
    24.6.2018 8:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut