Kiista Espoon kaupungintalosta jatkuu yhä – hallinto-oikeuteen tehtiin taas valitus

Espoon kaupungintalon kohtalosta on väännetty kättä jo vuosia. Arkisto/Minna Rajainmäki

Sirkku Aalto

Espoon kaupungintalon purkamista koskeva valituskierre jatkuu. Pro Espoo ry ja kaksi yksityishenkilöä ovat hiljattain valittaneet kaupungintalon purkuluvasta Helsingin hallinto-oikeuteen.

Espoon rakennuslautakunta myönsi kaupungintalon purkamiselle luvan kesäkuun lopulla. Purkuluvasta valittaneet kertovat valituksensa perusteiksi muun muassa sen, että purkamisasian lautakunnalle esitellyt virkamies olisi perustellut lautakunnalle tekemäänsä päätösehdotusta puutteellisilla tiedoilla.

ProjektinjohtajaMikko Kivinen Espoon kaupungilta kertoo, että kaupungintalon purkusuunnitelmat ovat valmiina.

– On ymmärrettävää, että valitusoikeutta käytetään. Espoon keskuksen kehittämisen kannalta on tietysti harmittavaa, että asiassa ei päästä eteenpäin, Kivinen sanoo.

Alun perin Espoon kaupungin suunnitelmissa oli aloittaa talon purkaminen jo heinäkuussa. Nyt purkuhanke – mikäli se toteutuu – uhkaa venyä reippaasti ensi vuoden puolelle.

Espoon kaupungintalon purkamisesta on tehty muitakin valituksia.

Länsiväylä uutisoi kesäkuussa Pro Espoo ry:n ympäristöministeriölle tekemästä valituksesta, jossa yhdistys vaatii Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tekemän päätöksen kumoamista. Ely-keskus jätti huhtikuussa tutkimatta Pro Espoon esityksen kaupungintalon suojelemisesta rakennusperintölain nojalla.

Maaliskuussa seitsemän yksityishenkilöä valitti Helsingin hallinto-oikeuteen Espoon kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätöksistä koskien kaupungintalon kohtaloa.

Kaupunginvaltuusto päätti tammikuussa, että Espoon keskuksessa kymmenisen vuotta tyhjillään seisonut kaupungintalo puretaan. Kaupungintalon paikalle on kaavailtu rakennettavaksi asuntoja. Kaupungintalo tyhjennettiin työntekijöistä sisäilmaongelmien takia vuonna 2008.

Kaupungintalon kohtalosta on väännetty kättä vuosia. Talon purkamista vastustaneet ovat vedonneet esimerkiksi talon kulttuurihistorialliseen ja arkkitehtoniseen arvoon.

Espoon kaupungintalo on valmistunut vuonna 1971. Talon suunnitteli arkkitehtuuritoimisto Heikki Castrén & Co.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espooseen roimasti enemmän valkohäntäpeurojen kaatolupia – "Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti"
 2. Leppävaaraan on tulossa puutarhakylä – lähes 70 mökkiä, yhteistiloja ja viljelypalstoja
 3. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 4. Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät
 5. Keski-Espoon uimahallin kävijärajoitus poistui – Leppävaarassa yhä voimassa maauimalassakin
 6. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 7. Mielipide: Pidetään huolta hygieniasta
 8. Ämmässuolla käännetään kompostia – pahat hajut mahdollisia
 9. Mielipide: Mitä kaupunkipyörien keräily ja korjaaminen meille maksaa?
 10. Mielipide: Sähkön siirtohinnoilla rahastaminen pitää lopettaa
 11. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 12. Mielipide: Laki velvoittaa pankit päivittämään asiakastiedot
 13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 14. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 15. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.