Espoon piispaksi hakee nyt neljä – mukana kolme teologian tohtoria ja yksi kisapappi

Tapio Luoma toimi Espoon piispana vuodesta 2012. Kesällä hän siirtyi arkkipiispan virkaan. Arkisto/Paivi Tuovinen

toimitus

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Sammeli Juntunen (s. 1964) on Espoon piispanvaalin neljäs ehdokas. Valitsijayhdistys jätti vaaliasiakirjat tuomiokapituliin 9.8.

Juntunen on työskennellyt Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2007 alkaen.

Tätä ennen hän toimi pitkään systemaattisen teologian laitoksen tutkijana, lehtorina ja professorina. Juntunen väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1996.

Aiemmin piispanvaaliin ehdolle on asetettu Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori, pastori Kaisamari Hintikka ja johtava oppilaitospappi ja kisapappi, rovasti Leena Huovinen sekä jumalanpalveluselämän kouluttaja, teologian tohtori Juhani Holma

Ehdokasasettelu päättyy 20. elokuuta. Oikeus asettaa ehdokas piispan vaalissa on valitsijayhdistyksellä, jonka muodostaa vähintään 30 tässä vaalissa äänioikeutettua henkilöä.

Vaali järjestetään, koska Espoon piispana toiminut Tapio Luoma aloitti arkkipiispan tehtävässä kesäkuun 2018 alussa.

Espoonpiispan valitsee942 äänioikeutettua. Äänioikeutetuista puolet on Espoon hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikot. Maallikkovalitsijoina toimivat hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Espoon hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen. Seurakuntien kirkkovaltuustot tai seurakuntaneuvostot ovat valinneet loput äänioikeutetut suhteessa seurakuntien väkimääriin.

Espoon piispanvaali järjestetään rovastikunnittain 8.10. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 1.11.

Uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019 Espoon tuomiokirkossa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tapio Luoma valittiin uudeksi arkkipiispaksi – Voitto tuli 56 prosentin turvin
    1.3.2018 14:38
  2. Johtaako tämä mies pian koko luterilaista kirkkoa? – Tapio Luoma on Suomen ensimmäinen twiittipiispa
    7.1.2018 7:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut