Päivi Hintsanen yhdistää erilaisia tekniikoita ja luo unenomaisia kuvia

KULTTUURI Kuvittelija Päivi Hintsanen kehittää omia tekniikoita ja jättää katsojille tilaa kuvien kuvien tulkintaan.

Päivi Hintsanen on työskennellyt Kyyneltarhan kanssa niin pitkään, että sen ympärille on rakentunut oma historia ja kulttuuri. Taustalla oleva Hyvän ja pahan kyynelpuu muuttui hahmotelmasta suunnitelmaksi ja kuviksi vasta vähän aikaa sitten. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Jyväskyläläinen Päivi Hintsanen aloitti taiteilijan uransa mediataiteella ja erityisesti nettitaideteoksilla. Hän osallistui teoksillaan kansainvälisiin näyttelyihin jo 1990-luvulla. Hänen tuoreimmat teoksensa ovat pigmenttimustevedoksia tai sekatekniikalla tehtyjä pigmenttisiirtoteoksia, joissa yhdistyvät valokuva, piirtojälki ja maalaus.

Päivi Hintsanen puhuu itsestään kuvittelijana.

– Olen aina vierastanut taiteilija-titteliä, koska se kantaa niin paljon painoarvoa ja tuntuu kahlitsevalta. Kuvittelija-sana kertoo siitä, että teen monenlaista. Koen olevani tarinankertoja. Työskentelyni on kombinaatio kaikkea.

Kyyneltarha – The Garden of Tears -näyttely Galleria Aarnissa Heikintorilla on polveilevan työskentelyn tulos.

Jokainen teos kertoo oman tarinansa. Hintsanen on taltioinut ajatuksiaan ja työskentelyprosessiaan myös omakustanteiseen kirjaan, Kyynelpuutarhurin päiväkirjaan, jonka julkaisutilaisuus on Espoo-päivänä 25. elokuuta Galleria Aarnissa kello 14.

Monet Päivi Hintsasen uran alkuaikojen teoksista perustuivat tekstiin.

– Kun tutustuin nettisivujen tekemiseen, tajusin, että netti tarjoaa multilineaarisen kerrontatavan. Monet alkuaikojen töistä olivat tekstijuttuja ja kuva tuli vähitellen mukaan.

Kuva on juuri sitä, mitä katsoja siinä näkee."

Tekijänä Päivi Hintsanen kuvailee olevansa hauduttelija. Idea saattaa muhia hänen mielessään pitkään. Esimerkiksi Kyyneltarha-teema on seurannut häntä 2000-luvun alusta asti. Ensimmäiset teemaan liittyvät työt syntyivät vuosia myöhemmin.

– Tein toista projektia enkä pystynyt palkkaamaan ketään avukseni. Pakenin Kyyneltarhaan. Jos minulla ei ole varaa junalippuun, menen Kyyneltarhaan. Siitä huolimatta että Kyyneltarha on mielikuvituspaikka, se on pakopaikka, joka antaa mahdollisuuden levätä.

Kyyneltarha-näyttelyssä on monenlaisia kyyneleitä. Hyvän ja Pahan kyynelpuu -teos koostuu 38 osasta, jotka ovat saaneet nimekseen muun muassa Ketun kyynel, Peilikyynel, Talviyö, Pidätelty, Vaivihkainen ja Tukahdutettu Kyynelpuu on ehtinyt elää melkoisesti ja tuottaa uusia hedelmiä Galleria Aarninkin näyttelyyn.

Kyyneltäjät-sarja muodostuu kasvokuvista, jotka on toteutettu pigmenttimustevedoksina. Katsojasta riippuu, kokeeko hän kuvat herkkinä vai rajuina.

– Kyynel on suunnattoman kaunis muoto. Katsojan tulkinta kuvasta voi olla ihan päinvastainen kuin omani. Silloin koen, että teos on valmis ja että se kannatti tehdä.

Kuvittelija ei avaa teostensa kuvamaailmaa selittämällä, vaan hän haluaa jättää asioita katsojan tulkittavaksi ja oivallettaviksi.

– Kuva on juuri sitä, mitä katsoja siinä näkee.

Siirtyminen kuviin oli luontevaa."

Kuvia Päivi Hintsanen on tehnyt vasta kymmenkunta vuotta. Vaikka hän tunsi vetoa kuviin, hän ei tehnyt niitä paperille asti, vaan kuvat olivat sähköisessä muodossa.

– Kun vuonna 2008 aloitin elokuva- ja mediakulttuurin Live herring -läänintaiteilijaryhmässä, omalle mediataiteelle ei riittänyt aikaa. Tarvitsin tilalle jotain toisenlaista. Siirtyminen kuviin oli luontevaa, Hintsanen selvittää.

Päivi Hintsasen teokset asettuvat jonnekin valokuvataiteen ja grafiikan väliin.

– En ole tekniikkakeskeinen, vaan mietin, millä keinolla pääsen haluamaani lopputulokseen.

Hintsanen käyttää työvaiheissaan kummallisiakin tekniikoita.Apu voi löytyä niinkin arkisesta asiasta kuin perunasta. Hyvyys-teos on painettu perunalla. Kyynelpuutarhurin päiväkirjamerkintöjä -sarjassa Päivi Hintsanen on käyttänyt väriä, joka on peräisin veriseitikistä.

– Välillä minulla on "hullu kemisti" -olo, Hintsanen nauraa.

Värien historia ja käyttö kiinnostavat Hintsasta niin paljon, että hän on koonnut niistä tietoa Colorianet-sivulle.

Päivi Hintsasen verkkotaideteoksia on ollut kymmenissä yhteisnäyttelyissä ympäri maailmaa, muun muassa Brasiliassa ja Koreassa.

Viime vuonna Päivi Hintsanen oli kuukauden taiteilija Grafoteekissa Helsingissä. Sen lisäksi hänellä oli Kyyneltarha-teemaiset näyttelyt Joensuussa ja Jyväskylässä sekä Der Tränengarten -näyttely Galerie Pleikussa Berliinissä.

Hintsanen on MUU ry:n, AV-Arkin, Jyväskylän taiteilijaseura ry:n ja Kuvittajat ry:n jäsen sekä Suomen taidegraafikot ry:n kokelasjäsen.

Kyyneltarha-näyttely jatkuu Galleria Aarnissa Heikintorilla (Kauppamiehentie 1, Tapiola) 1. syyskuuta asti. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–15.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut