Lähes tuntematon tuholainen ilmestyi suomalaisille pelloille – Yle: jopa miljardin yksilön parvi hotkii pellollisen parissa päivässä

Gammayökkösen toukat pitävät rypsistä. ari peltonen

toimitus

Gammayökkösiä on tullut Suomeen enemmän kuin kertaakaan 72 vuoteen, ja maanviljelijät ovat hädässä niiden torjunnassa. Asiasta kertoo Yle

Tutkakuvista selviää, että laji on tullut Suomeen satojen miljoonien yksilöiden parvissa. Suurimmissa parvissa on jopa miljardi perhosta. Tavallisesti laji on suomalaisilla pelloilla lähes tuntematon. Viljelijä Jukka Hirvikallion mukaan yökkösen toukat söivät hänen rypsipelloiltaan vain parissa päivässä kaikki vihreät osat.

– En osannut edes arvata, että pitäisi tällaista toukkaa osata pitää silmällä, Hirvikallio kertoo Ylelle.

Kaiken lisäksi torjunta-aineet ovat vähissä, sillä perhosten määrä on yllättänyt kaikki koko Euroopassa. Kauppiailta torjunta-aineita ei enää saa, mutta viljelijöillä on vielä varastoja jäljellä.

Perhosiin perehtyneen biologin Jaakko Kullbergin mukaan gammayökkösen toukkien viljelyksille aiheuttamalta tuholta suojauduttaisiin parhaiten pitämällä huolta toukkien luontaisista vihollisista.

– Peltojen ympärillä pitäisi säilyttää tarpeeksi leveä kaistale villiä luontoa, jossa gammayökkösen toukkaa ravinnokseen käyttävät lajit selviytyvät, Kullberg kertoo Ylelle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kiinalaisen kivitavaran seasta löytyi vaarallinen tuholainen – torjuntaan käytetty jo 250 000 euroa
    15.8.2017 10:20

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut