Tätä ei moni suomalainen ole vielä hoksannut: Pienpanimosta ostettu olut voi tuoda jopa 33 prosentin säästön

JUOMAT Pienpanimoiden ulosmyynti on käynnistynyt vaihtelevasti.

Fat Lizard -pienpanimo valmistaa olutta Espoon Otaniemessä. Fat Lizard

Aapo Siippainen

Panimon oma kauppa on monesti halvin tapa ostaa käsityöläisoluita. Senaatintorin vieressä sijaitsevan Bryggeri-panimon myymälässä oluet maksavat kolmanneksen ravintolahinnasta. Eroa syntyy reilusti myös Alkon hintoihin.

– Vahvemmissa oluissa 0,33-pullon hintaero Alkoon on noin 1,5-2 euroa, Rakuuna Olut Oy:n toimitusjohtaja Olli Majanen sanoo

Espoon Otaniemessä olutta valmistavan Fat Lizard -panimon myymälässä säästöä saattaa tulla jopa viisi euroa Alkon hintoihin verrattuna.

– 0,75 litran pullo maksaa Alkossa 15 euroa ja suoraan panimolta ostettuna 10 euroa, kertoo myynnistä ja markkinoinnista vastaava Eero Kukko

Hintaero selittyy logistiikalla.

– Olut pannaan 20 metrin päässä. Kulut ovat pienet, koska olutta ei tarvitse kuljettaa, Olli Majanen kertoo.

Pienpanimo-oluiden ulosmyyntiä vapautettiin viime keväänä alkoholilain uudistuksen yhteydessä. Osalla panimoista on mahdollisuus myydä jopa 12 prosenttisia oluita suoraan panimolta. Ravintolat voivat hakea ulosmyyntilupaa 5,5 prosenttiin asti.

Ulosmyynti on käynnistynyt pääkaupunkiseudulla vaihtelevalla menestyksellä. Bryggerin myymälässä käy päivittäin 10–20 asiakasta. Tarjolla on tusinan verran oluita. Mukaan voi ostaa vaikkapa kokonaisen tynnyrin olutta.

– Taloudellisesti kyse on pienistä luvuista, Majanen sanoo.

Iso osa Bryggerin asiakkaista on turisteja, jotka ostavat pulloja tuliaisiksi. Lisäksi olutharrastajat käyvät etsimässä erikoisuuksia, joita ei muualta saa.

Fat Lizard -panimon myymälä on auki vain perjantaisin. Asiakkaita voi päivän aikana olla yli 100. Tännekin saavutaan erikoisuuksien perässä.

– Myymme muun valikoiman lisäksi prototyyppejä ja erikoiseriä, joista on haettu palautetta asiakkailta, Eero Kukko sanoo.

Yksi uusimpia suomalaispanimoita on Espoossa toimiva Lumi Brewing. Se myy oluitaan samaan yritykseen kuuluvan kalliolaisravintolan Kolmos3n tiskiltä.

– Emme ole suunnitelleet omaa myymälää. Ravintolasta ihmiset ovat ostaneet olutta mukaan vain vähän. Suomalaiset eivät ole ehkä ihan tottuneet asiaan, kertoo toimitusjohtaja Ryan Lumb

Espoolainen Olarin Panimo on kiinnostunut oman myymälän avaamisesta.

– Meillä on ulosmyyntilupa ja rakennamme myymälää tällä hetkellä. Se avautuu heti, kun saamme pullotuskoneen, sanoo myynti- ja markkinointivastaava Hanna Montonen

Vantaalla ja Helsingissä oluita valmistavalla Suomenlinnan panimolla ei ole vielä omaa myymälää. Tällä hetkellä oluita voi ostaa Ravintola Suomenlinnan Panimosta.

– Nyt kun lomakausi on kuumimmillaan, kylmiä oluita ostetaan lähinnä piknikille tai kotimatkalle lautalle, ravintolapäällikkö Heidi Jakka kertoo.

Ravintolasta kerrotaan, että ulosmyyntihinnat ovat samat kuin ravintolassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 4. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 5. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 6. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 7. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 8. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 9. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 10. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 11. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 12. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 13. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 14. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 15. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.