Uutissuomalainen: Kaksi kolmasosaa haluaa lisää tukea lapsiperheille – Syntyvyys on laskenut Suomessa seitsemänä vuonna peräkkäin

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

toimitus

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa lapsiperheiden etuuksien korottamista, jos se edesauttaisi syntyvyyden kasvua. Asiasta kertoo Uutissuomalainen, joka teetti Tietoykkösellä asiasta gallupin kesäkuussa.

USU-gallupissa selvitettiin, kannattavatko suomalaiset lapsiperhe-etuuksien korottamista syntyvyyden parantamiseksi. Lapsiperheiden tukemisesta kysyttiin tuhannelta aikuiselta mannersuomalaiselta kesäkuussa.

Sekä naiset että miehet ovat yhtä mieltä lapsiperhe-etuuksien kuten lapsilisien, äitiys- ja vanhempainrahojen sekä kotihoidontuen korottamisesta syntyvyyden parantamiseksi. Naisista asiaa kannattaa 67 ja miehistä 66 prosenttia. Molemmista 19 prosenttia vastustaa asiaa.

Sekä Kelan tutkija Anneli Miettinen että Mannerheimin lastensuojeluliiton lapsi- ja perhepolitiikan asiantuntija Esa Iivonen pitävät kyselyn tulosta hyvin odotettuna.

– Yleensä ihmiset suhtautuvat myönteisesti etuuksien korottamiseen ja etenkin, jos ne koskevat lapsiperheitä, sanoo Miettinen.

Iivosen mukaan lapsiperheet saavat ymmärrystä, koska niissä talous on usein tiukoilla.

Miettinen arvioi, että yli puolet kannattaisi perhe-etuuksien korottamista, vaikka kysymyksessä olisi tuotu esiin sen mahdollisesti verotusta kiristävä vaikutus.

Näkemyseroja tulee kuitenkin esille, kun vastauksia tarkastellaan asuinalueittain. Helsingin ja Uudenmaan alueella asuvat kannattavat muuta Suomea selkeästi vähemmän perhe-etuuksien korottamista.

Puoluekannatuksen mukaan tarkasteltuna keskustan ja sosiaalidemokraattien kannattajat ovat gallupin mukaan samanmielisiä perhe-etuuksien korottamisesta. Kolme neljäsosaa puolueiden kannattajista kannattaa etuuksien korottamista syntyvyyden parantamiseksi.

Kaikkein nihkeimmin perhe-etuuksien korottamiseen suhtautuvat kokoomuksen kannattajat, joista 57 prosenttia kannattaa korottamista mutta 31 prosenttia vastustaa.

Kaikkein eniten etuuksien kasvattamista vastustavat suurituloisimmat sekä johtavassa asemassa ja yrittäjinä toimivat. Vastustus on lähes 40 prosenttia. Kaikkein suurinta kannatus (82 prosenttia) taas on lapsiperheissä eli siellä, minne edut kohdentuvat.

Kyselyn virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä.

Vauvoja syntyi alkuvuonna ennätyksellisen vähän

Syntyvyys on laskenut Suomessa seitsemän vuotta peräkkäin, ja viime vuonna vauvoja syntyi vähemmän kuin kertaakaan aikaisemmin itsenäisen Suomen historiassa.

Laskusuuntaus on jatkunut entistä jyrkempänä tämän vuoden alussa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vauvoja syntyi 23 723, mikä on vähemmän kuin minkään muun puolivuotiskauden aikana 1900- ja 2000-luvuilla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut