Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Yksinäisyydestä on tullut epidemia” – näin sitä helpotetaan Espoossa

MIELI Espoon mielenterveysyhdistyksen kohtaamispaikat ovat avoinna läpi kesän.

Toistakymmentä osallistujaa kerääntyy Lilla Karyllissa Espoon keskuksen Pappilantiellä kello 10 kokoukseen. Silloin jaetaan päivän talkootyöt: siivous, kaupassa käynti ja ruuanlaitto. Kiitokseksi osallistumisesta talkoolaiset pääsevät nauttimaan lounasta.

– Täällä päivään tulee rytmi, kotona vain hautautuisi tv:n ääreen. Lisäksi täällä saa monipuolista ja terveellistä ruokaa. Nyt tuntuu, että miten ihmeessä olen aiemmin selvinnyt ilman tätä, kertoo Marja

Täällä voi aluksi olla vaikka ihan hiljaa.”

Marja löysi tiensä Espoon mielenterveysyhdistys Emyn pyörittämään Lilla Karylliin helmikuussa ja käy talossa nyt viitenä päivänä viikossa. Mikko on käynyt Lilla Karyllissä vaihtelevasti noin viidentoista vuoden ajan.

– Täällä on hyvä ilmapiiri ja ihmiset ovat ystävällisiä. Hyvää on myös se, että talkootöitä lukuun ottamatta voi tulla ja mennä miten itse haluaa, Mikko kehuu.

Emyn toimintaan osallistuu vuosittain noin 1 500 henkilöä.

– Jos pitäisi kuvailla tyypillinen osallistuja, hän olisi keski-ikäinen, työelämän ulkopuolella oleva mies. Mutta meillä käy hyvin eri ikäistä ja erilaisissa tilanteissa elävää väkeä, ja hyvä niin, korostaa toiminnanohjaaja Tiina Pajula

Pajula kertoo, että toiminnasta haetaan varsinkin vertaistukea ja seuraa.

– Meillä käy iltaryhmissä työssäkäyviä, joilla on mielenterveyden häiriö ja jotka saavat toiminnastamme tukea elämään. On ihmisiä, joilla on pitkiäkin sairausjaksoja sekä ihmisiä, jotka ovat olleet pitkään yksin ja työelämän ulkopuolella. Kaikilla ei välttämättä edes ole mielenterveyssairauksia, Pajula kuvailee.

Yksinäisyys on monia osallistujia yhdistävä tekijä.

– Olemme puhuneet, että yksinäisyydestä on tullut epidemia yhteiskunnassamme. Jos on työelämän ulkopuolella eikä ole perhettä, elämä voi muodostua hyvin yksinäiseksi. Jos siihen päälle on vielä mielenterveyssairauksia, sitä vetäytyy helposti omiin oloihinsa ja muiden ihmisten seuraan tuleminen tulee entistä vaikeammaksi, Pajula pohtii.

Yksinäisyyden kitkemiseksi Emyssä on meneillään myös erityinen nuorille aikuisille suunnattu hanke. Tavoitteena on järjestää mielekästä tekemistä yksinäisten, päihdeongelmaisten tai koulu- ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten päiviin.

Yksinäisiä Pajula rohkaiseekin mukaan kohtaamispaikkoihin.

– Moni on sanonut, että täällä voi aluksi olla vaikka ihan hiljaa, mutta kuitenkin muiden kanssa. Vähitellen voi sitten ottaa osaa keskusteluun, jos siltä tuntuu.