Rikoksista tuomitut naiset tanssivat huippuohjaajan kauniilla musiikkivideolla – "Kaikki antoivat kaikkensa"

Tea Geitel osallistui Vanajan naisvankien kuntouttavaan tanssiprojektiin.

Vanajan naisvangit haastavat naisia eri puolilla maailmaa julkaisemaan tanssivideoita netissä.

Anne Kanerva

Viikoittainen tanssitunti on kuntoilijalle henkireikä.

Vieläkin isompi merkitys tanssilla oli 13 naisvangille, jotka Vanajan vankilassa osallistuivat kokonaiseen tanssiprojektiin.

Sitä veti Järvenpäässä asuva tanssiohjaaja Tea Geitel helsinkiläisen Hannakaisa Länsisalmen kanssa. He ovat McDance-tanssikoulun perustajia.

– Aloitimme maaliskuussa projektin, jonka tuloksena syntyi netistä löytyvä tanssivideo. Sen ohjasi ja kuvasi Paola Suhonen IvanaHelsinki vastasi tanssijoiden vaatetuksesta, Tea Geitel kertoo.

Tanssiprojekti oli osa avovankilan kuntouttavaa toimintaa. Tavoitteena oli tarjota naisille uusi, liikunnallinen tapa itseilmaisuun ja opetella yhteiskunnassa pärjäämisen kannalta olennaisia taitoja kuten pitkäjänteisyyttä ja ryhmätyötaitoja.

– Harjoitukset olivat intensiivisiä, parin tunnin sessioita, joissa kaikki osapuolet antoivat kaikkensa. Kärsivällisyyttä vaativat askelkuviot ja niiden harjoittelu sujui mallikkaasti, Geitel kertoo.

Tanssiohjaajan mukaan liikkumisen ilo on käsin kosketeltavaa sekä vankilassa että harrastajaryhmissä.

– Positiivisuus, onnistumisen ilo ja itseluottamusta vahvistava kannustava ilmapiiri eivät eroa millään lailla toisistaan.

Projekti oli voimakas kokemus myös Tea Geitelille.

– Olen miettinyt paljon projektissa mukana olleiden naisten elämää ja tulevaisuutta, hän sanoo.

Tanssivideo kuvattiin keväällä vankilan kauniissa ympäristössä. Joissain puheissa kyisestä vankilan osastoa uhkaa lakkauttaminen.

– Halusimme kuvata videon niin, että siitä välittyy kuntouttava luonnon läheisyys. Se menetetään, jos paikasta luovutaan, vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen sanoo.