Kauppias ulkoisti työntekijänsä vuokrafirmalle, irtisanoi sitten sopimuksen – Oikeus määräsi 52 000 euron korvaukset

Kuvituskuva. Arkisto/ Ari Peltonen

Tanja-Elina Niemi

K-Supermarket Kellokosken kauppias Jukka Nuutinen on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa maksamaan korvauksia kolmelle entiselle työntekijälleen työsopimusten perusteettomasta päättämisestä.

Kauppias tuomittiin maksamaan kahdelle irtisanomisajan palkkoja sekä kaikille kolmelle korvauksia kolmesta viiteen kuukauden palkkaa vastaavat määrät.

Oikeudenkäyntikuluineen korvaussumma on yhteensä noin 52 000 euroa.

Irtisanottujen vaatimukset korvauksista olivat suurimmillaan 18 kuukauden palkan suuruisia, mutta oikeus kohtuullisti korvauksia muun muassa sillä perusteella, että irtisanotut olivat työllistyneet välittömästi muualle.

Kauppias ulkoisti kaupan kassatunnit vuokratyöyritykselle vuonna 2015. Työntekijöille kerrottiin, että kaikki jatkuisi ennallaan.

Ulkoistamista ennen kaupassa toteutettiin työkierto: kaksi omaa osastoaan hoitanutta työntekijää siirrettiin muodollisesti kassaosastolle. Kolmas työntekijä oli tehnyt tätä työtä jo aiemmin.

Työntekijät suostuivat siirtymään Extraajat Oy:n palvelukseen, koska kieltäytyminen olisi tulkittu irtisanoutumiseksi kauppiaan palveluksesta eivätkä he halunneet menettää työpaikkaansa.

Tiedotustilaisuudessa heille jäi se käsitys, että siirtymiselle Extraajat Oy:n palvelukseen ei ollut vaihtoehtoja.

Kauppias oli sopinut ulkoistamisen vuokratyöyrityksen kanssa alun perin puoleksi vuodeksi. Viiden kuukauden kuluttua kauppias irtisanoi sopimuksen ja työntekijät irtisanottiin.

Työntekijät ottivat yhteyttä kauppiaaseen päästäkseen tälle töihin ja yksi heistä pääsikin, mutta hänkin irtisanoutui myöhemmin.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että työnantaja ei voi siirtää työntekijää toisen työnantajan palvelukseen ilman työntekijän lupaa eikä kyseisissä tapauksessa ollut kyse liikkeenluovutuksesta.

Oikeus kallistui kantajien puolelle todeten, että työsuhteet olivat päättyneet siinä vaiheessa, kun työntekijät oli ulkoistettu.

Oikeusprosessin aikana kauppias vetosi taloudellisiin ja tuotannollisiin perusteisiin, mutta oikeus ei katsonut tästä olevan näyttöä.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. Kauppias kertoo olevansa yllättynyt käräjäoikeuden ratkaisusta ja aikoo valittaa päätöksistä hovioikeuteen.

– Kyseessä on ollut henkilöstövuokrausyrityksen kanssa tehtävä jatkuva yhteistyö nimellä kassatoimintojen ulkoistaminen. Syyt ovat tietysti taloudelliset, mutta tärkeimpänä on ollut kassatoimintojen sujuvuuden parantaminen, eli että on oikea määrä työntekijöitä oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa, toteaa Jukka Nuutinen.

Hän lisää, että kassatoiminnot ovat monessa muussakin paikassa se pahin pullonkaula.

– Tuon kokoluokan järjestelyä ei tehdä henkilöstä eroon pääsemisen vuoksi, hän jatkaa.

Ulkoistaminen alkoi 2015

K-Supermarket Kellokosken kassatoiminnot ulkoistettiin Henkilöstöratkaisu Extraajat Oy:lle 22.7.2015.

Ulkoistaminen astui voimaan 1.10.2015.

Kaupan kolme työntekijää aloittivat Extraajat Oy:n palveluksessa 1.10.2015 työsopimuksen mukaan vanhoina työntekijöinä.

Kauppias irtisanoi sopimuksen vuokratyöyrityksen kanssa päättymään 18.5.2016.

Extraajat Oy aloitti yhteistoimintaneuvottelut työntekijöiden kanssa.

Työntekijät pyysivät päästä takaisin kaupan palvelukseen. Kahdelle kauppias ilmoitti, ettei ota heitä töihin. Yksi irtisanoutui myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 2. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 3. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 4. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 5. Nyt asfaltoidaan vähäliikenteisempiäkin teitä – kunnostukseen viime vuosia enemmän rahaa
 6. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 7. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 8. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 9. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 10. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 11. GrIFK hakee edelleen kauden avausvoittoa Kakkosessa – kotikentällä vastassa FC Espoo
 12. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 13. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 14. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 15. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.