Aloite tyttöjen silpomiskiellosta pahassa vastatuulessa – "Taitaa olla helppo sivuuttaa, kun ei ole niin läheinen kantasuomalaisille"

Silvotuksi joutuneiden määrää Suomessa on alettu kartoittaa äitiysneuvoloissa. Avausleikkaus tehdään tyypillisesti vasta synnytyksen yhteydessä. Johanna Erjonsalo

Don Lehtinen

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä on kerännyt reilussa kolmessa kuukaudessa vajaat 21 000 kannatusilmoitusta. Tämä on vielä kaukana eduskunnasta, sillä eduskuntakäsittelyyn edetäkseen sen olisi kerättävä 50 000 nimeä.

Aikaa aloitteella on jäljellä lokakuun alkuun. Kansalaisaloite.fi-sivustolla olevan tasaisen vauhdin taulukon mukaan aloitteen keräämien allekirjoitusten määrä on tuhansia jäljessä siitä, mikä sen pitäisi olla tässä vaiheessa keräystä.

Kansalaisaloitteen tehnyt Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila toivoo, että aloitteelle saadaan kova loppukiri. Yritys kerää allekirjoituksia myös myymälöissä, ja Kurttilan mukaan noin tuhat myymälässä tehtyä allekirjoitusta on vielä ilmoittamatta palveluun.

– Asia taitaa olla helppo sivuuttaa, kun se ei ole niin läheinen kantasuomalaisille. Kampanjassa asiantuntijana mukana oleva Ujuni Ahmed sanoi minulle kerran, että "on se kumma, että suomalaisia tyttöjä saa silpoa". Tämä sai minutkin ajattelemaan. Se oli koskettava lause, Kurttila kertoo.

Kurttilan mukaan kannatusilmoituksia lähdetään todennäköisesti keräämään vielä kovemmalla innolla ennen kuin kampanja päättyy. Aina kun aloite on ollut esillä tiedotusvälineissä, se on saanut roimasti lisää allekirjoittajia.

Esimerkiksi toukokuussa Ahmedia haastateltiin aiheen tiimoilta Helsingin Sanomissa, ja allekirjoitusten määrä lähes 20-kertaistui viiden päivän ajaksi edelliseen muutamaan päivään verrattuna. Tuolloin Ahmed totesi, että vaikka silpominen on rikoslaissa kielletty, tarvitaan vielä tarkempi lainsäädäntö tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Oikeusministeriön mukaan silpominen täyttää Suomen rikoslain mukaisen pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit.

Tarkkaa lukumäärää sukuelinten silpomisen uhreista Suomessa ei ole selvitetty vielä. Uutissuomalaisen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on kuitenkin alkanut kehittää tiedonkeruuta muun muassa äitiysneuvolakorttien avulla. Myöskään oikeusjuttuja silpomisesta ei ole Suomessa nostettu.

– Tiedämme kuitenkin, että epäillyistä ympärileikkaustilanteista on oltu yhteydessä lastensuojeluun. Juttuja ei ole Suomessa edennyt oikeuteen saakka, mutta muissa Pohjoismaissa kyllä on, kehittämispäällikkö Martta October THL:stä kertoo Uutissuomalaiselle.

Octoberin mukaan aihe on Suomessa ollut vaikeasti lähestyttävä, mutta nyt silpomisesta kysytään systemaattisesti kaikilta. Näin äitejä voidaan ohjata avausleikkaukseen jo ennen synnytystä.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa tästä

Aiheeseen liittyvää

 1. Sexpo vaatii ympärileikkauksille 18 vuoden ikärajaa – "Leikkauksista kärsivät myös pojat"
  18.4.2018 21:02
 2. Naisten sukuelinten silpomista vastaan 80 000 euroa – "Tämä hanke velvoittaa myös Suomea"
  15.12.2017 21:26
 3. Demarinuoret vaatii lasten ympärileikkauksen kieltämistä lailla
  10.3.2018 11:49
 4. Näin Suomesta viedään tyttöjä ympärileikkauksiin ulkomaille – "Jos olisin kertonut kenellekään, olisin saanut piiskaa"
  23.9.2017 9:43

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut