Herättäjäjuhlissa 30 000 laulaa virsiä ilman säestystä – "Ei johdu siitä, että soittimet olisivat syntiä"

Tilaisuuden päätyminen Kalevaan oli sattumaa, mutta paikka on järjestäjien mieleen.

Herättäjäjuhlien kahviota rakentamassa Matti Lämsä Pirkkalasta (edessä), Olavi Lakaniemi Teiskosta ja Hannu Ripatti Pieksämäeltä. Riina Haapala

Riina Haapala

Tampereen Liisanpuistossa järjestetään viikonloppuna herättäjäjuhlat. Juhla-aluetta rakennetaan jo kiivaasti, sillä kaikkiaan kävijöitä odotetaan 20 000:sta 30 000:een.

Herättäjäjuhlat on luterilaisen kirkon herätysliikkeen herännäisyyden eli körttiläisyyden suurin vuosittainen tapahtuma. Varsinaiseen ohjelmaan kuuluu juhlien pääsihteeri Petra Perttulan mukaan seuroja.

– Siionin virsiseuroja ja lyhyitä puheita. Lisäksi on muutamat veisuut, raamattutunti ja sunnuntaina yhteinen messu. Se on Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan ainoa sunnuntaimessu, Perttula kertoo.

Lisäksi luvassa on runsaasti oheisohjelmaa, joka on hyvin musiikkipainotteista. Konsertteja järjestetään muun muassa Tuomiokirkossa ja Sorsapuistossa.

Juhlat järjestetään yhdessä Tampereen evankelis-luterilaisen seurakunnan ja Tampereen kaupungin kanssa. Alkujaan paikaksi kaavailtiin Ratinaa, sillä siellä on järjestetty Tampereen edelliset herättäjäjuhlat vuonna 1967. Kun Tampere sai nuorten yleisurheilun MM-kilpailut järjestettäväkseen, Ratina jäi pois laskuista.

– En muista, kuka keksi tämän, mutta luulen, että kävi win-win-tilanne, Perttula sanoo.

– Tämä on helpompi ympäristö kulkemisen puolesta.

Parkkipaikkoja Kalevassa on vähän ja osa parkeista joudutaan ottamaan vain herättäjäjuhlien käyttöön. Myös Kaupinkatu joudutaan sulkemaan.

– Toivon ja uskon, ettei juhlista ole muuta haittaa. Juhlaväki on rauhallista ja leppoisaa, Perttula kertoo.

Virsiä veisattaessa ei myöskään käytetä soittimia, mikä on vanha körttiläinen perinne.

– Se ei johdu siitä, että soittimet olisivat syntiä vaan 1700-luvulla kodeissa ei ollut paljon soittimia, joten se tulee sieltä, Petra Perttula selventää.

Herätysliikkeiden juhlista monelle tulee ensimmäisenä mieleen vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, jonne jonotetaan pitkissä autoletkoissa. Perttulan mukaan herättäjäjuhlilla tällaista ei nähdä.

– Liikkeeseen kuuluu arvostaa yksinkertaista elämäntapaa. Moni suosii julkisia ja paljon on yhteiskuljetuksia. Asuntovaunuja meille on tulossa noin sata. Lisäksi järjestetään koulumajoitusta ja teltta-alue. Olemme myös aika paljon Suviseuroja pienempi tapahtuma, Perttula sanoo.

Perttula kertoo, että monen mielikuvissa körttiläiset ovat ankea ja ahdasmielinen porukka. Mielikuva on kuitenkin Perttulan mukaan väärä.

– Tämä on leppoisa ja hyväntuulinen ympäristö. Siionin virret ovat vähän synkempiä sanoitukseltaan, mutta siihen liittyy vahvasti toivo. Puhumme enemmän toivosta kuin uskosta.

Herännäisyys on Perttulan mukaan herätysliike, joka puolustaa ikävöivää uskoa.

– Siihen kuuluu, että Jumalan armoa ei voi omistaa ja se on yksin Jumalan lahja. Ihmisellä ei ole osuutta pelastumiseen, Perttula kertoo.

– Usko on hyvin henkilökohtainen asia, eikä kukaan tule kyselemään, miten on sinun pelastumisesi laita. Ei ohjailla, mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

Herännäisyys eli körttiläisyys

Herännäisyys eli körttiläisyys on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisäinen herätysliike.

Siionin virsien veisaaminen on körttiläisen hartaudenharjoituksen ydin. Näitä usein rukouksen muotoon kirjoitettuja virsiä keräännytään vesiaamaan seuroihin. Seuroissa vuorottelevat veisuu ja lyhyet puheet. Puheen voi pitää kuka tahansa.

Herättäjäjuhlat järjestetään tänä vuonna 6.–8. heinäkuuta Liisanpuistossa.

Lähde: Herättäjä-yhdistys

Aiheeseen liittyvää

  1. Ministeri haluaa laittaa pisteen lasten avioliitoille – ”uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät riittävän vahvoja perusteita”
    29.6.2018 19:30
  2. Pääministeri Sipilän herätysliike tuo ensi kertaa suvijuhlansa Etelä-Suomeen
    13.3.2016 21:34

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut