Pieleen mennyt suojavarustehankinta onnenpotku Espoolle – "Ovat meille erinomaisia"

Suomen pieleen mennyt suojavarustehankinta Kiinasta on koitumassa muun muassa Espoon hoivakotien kannalta myönteiseksi.

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso kuvailee "peruskuntien onneksi" sitä, että Kiinasta tuodut suojaimet eivät kelvanneetkaan sairaalakäyttöön Suomessa. Metson mukaan kyseisiä suojaimia tullaan jakamaan edelleen kuntiin.

– Eivät ne sinänsä huonoja ole. Ne ovat aivan kelvollisia ja tervetulleita tänne tehostetun palveluasumisen ja kotihoidon tarpeisiin, Metso sanoo.

– Ne ovat meille erinomaisia verrattuna siihen, että ei ole ollut niitäkään, Metso lisää.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi keskiviikkona, että Kiinasta tiistaina saapuneet suojaimet eivät sovi Suomessa sairaalakäyttöön.

– Mutta sosiaali- ja terveysministeriön mukaan näitä suojaimia voidaan käyttää hoivayksiköissä ja kotiin vietävissä palveluissa, kun tarkoituksena on esimerkiksi ehkäistä iäkkäiden ihmisten sairastumista tilanteessa, jossa hoitohenkilökunta mahdollisesti kantaa koronavirusta, Lounema sanoi tiedotustilaisuudessa.

Juha Metson mukaan Espoon tavoitteena on saada käyttöön mahdollisimman paljon suojaimia. Lisäksi Espoo on Metson mukaan käynnistänyt pestävien kankaisten suojainten tilauksen kotimaasta.

– Ne olisivat ehkä kotihoidon käyttöön. Niitä vaihdettaisiin asiakkaiden välillä ja ne toimitettaisiin työpäivän jälkeen pesuun, Metso sanoo.

Hoivakodeissa todetut koronatapaukset ovat osaltaan vilkastuttaneet keskustelua hoivatyötä tekevien suojavarusteista.

Espoolaisissa hoivakodeissa ei torstaiaamupäivään mennessä Metson mukaan ollut tullut tietoon uusia koronakuolemia. Varmistettuja koronatartuntoja hoivakodeissa oli torstaina aamupäivällä todettu Metson mukaan alle 20.

Koronavirusta on toistaiseksi todettu kolmessa espoolaisessa hoivakodissa, joista kaksi on yksityisiä ja yksi kaupungin hoivakoti. Toisen yksityisen hoivakodin asukkaista kolme on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Espoossa on nelisenkymmentä hoivakotia. Niissä on noin 1 350 asukasta.

Kirkkonummen kunta tiedotti tiistaina, että kunnan ikäihmisten kotihoidossa on useita koronavirukselle altistuneita hoitajia, joista osa on saanut positiivisen testituloksen. He ovat kaikki karanteenissa. Lisäksi useita asiakkaita on altistunut.

Juha Metson tiedossa ei torstaina aamupäivällä ollut, että kotihoidon asiakkailla olisi todettu koronatartuntoja Espoossa.

– Kotihoidossa tilanne on saatu pysymään hallinnassa, Metso sanoi.

Espoossa oli torstaiaamupäivään mennessä todettu 260 varmistettua koronatartuntaa. Se on 17 tartuntaa enemmän kuin keskiviikkona.

Tartuntojen todellinen määrä on todennäköisesti suurempi, koska kaikkia lieväoireisia tai oireettomia henkilöitä ei testata koronan varalta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut