Ministeri haluaa laittaa pisteen lasten avioliitoille – ”uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät riittävän vahvoja perusteita”

Oikeusministeri Antti Häkkänen lopettaisi alaikäisten avioliittojen poikkeuslupakäytännön Suomessa. Arkistokuva. JOHANNA ERJONSALO

toimitus

Oikeusministeriö julkaisi tänään perjantaina arviomuistion, jossa tarkastellaan alaikäisten avioliittoja koskevaa poikkeuslupamenettelyä ja alaikäisten ulkomailla solmimien avioliittojen tunnustamiskäytäntöjä sekä niiden mahdollisia kehittämistarpeita. Muistio lähtee lausuntokierrokselle, jonka jälkeen oikeusministeri tekee päätöksen tarvittavien lainsäädäntömuutosten valmistelusta.

Oikeusministeri Antti Häkkänen korostaa, että on lapsen edun mukaista, että hän voi mennä naimisiin vasta täysi-ikäisenä, puhtaasti omasta tahdostaan. Häkkänen ei enää jatkossa sallisi alaikäisten avioliittoja Suomen lainsäädännössä.

– Esimerkiksi uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät ole mielestäni riittävän vahvoja perusteita alaikäisten avioliittojen sallimiseen edes poikkeuslupamenettelyllä. Poikkeuslupamenettelystä luopumisella olisi myös selvä kansainvälinen signaali, ja linjamme olisi kirkkaampi, kun työskentelemme ulkomailla tyttöjen oikeuksien puolesta, Häkkänen sanoo.

Tällä hetkellä lupaa alaikäisenä avioitumiseen haetaan oikeusministeriöstä. Viime vuosina hakemuksia on tullut vuosittain 10–30. Esimerkiksi viime vuonna hakemuksia saapui 11, joiden perusteella myönnettiin seitsemän lupaa. Valtaosa viime vuosina luvan saaneista alaikäisistä hakijoista on ollut 17-vuotiaita tyttöjä, ja poikkeusluvan tarvetta on yleisimmin perusteltu uskonnollisella vakaumuksella. Alle 17-vuotiaalle myönnettyjen lupien perusteena taas on ollut raskaus.

Alaikäisten avioliitoista on käyty paljon kriittistä keskustelua ja tästä syystä poikkeusluvista on jo luovuttu tai ollaan luopumassa muun muassa lähes kaikissa Pohjoismaissa. Myös ministeriön muistion mukaan poikkeuslupamenettelystä voitaisiin luopua kokonaan. Toinen vaihtoehto olisi ottaa lakiin säännös alaikärajasta, jota nuoremmalle poikkeuslupaa ei enää olisi mahdollista myöntää.

Ulkomailla solmittu avioliitto täytyy tunnustaa Suomessa, jotta se olisi pätevä. Perinteisesti on pidetty tärkeänä, että ihmisen henkilökohtainen oikeusasema, esimerkiksi siviilisääty, säilyy muuttumattomana, vaikka hän liikkuisi maasta toiseen.

Häkkäsen mukaan ulkomaisten avioliittojen tunnustaminen on moniulotteinen kysymys, sillä punnittavaksi tulee oikeus perhe-elämän suojaan ja henkilökohtaisen oikeusaseman pysyvyys maasta toiseen muutettaessa sekä toisaalta lapsen edun toteutumisen varmistaminen.

– Tunnustamistapauksia on toistaiseksi ollut verrattain vähän, eikä ongelmia nykykäytännössä ole havaittu. Haluan kuitenkin lausuntopalautteen pohjalta pohtia vielä tarkemmin, kaipaako nykyinen tunnustamissääntely muokkaamista, Häkkänen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Oikeusministeri ei halua sharia-lakia Suomeen – vihreiden avustaja lyttää nyt Häkkäsen kommentin
    23.5.2018 20:55
  2. Ministeri Häkkänen: Pikavippien sääntelyyn tulee kiristyksiä – Korkokatto myös yli 2 000 euron luottoihin
    9.4.2018 15:26
  3. Uutissuomalainen: Ministeri Häkkänen selvitti kansalaistottelemattomuuskommenttiaan: "Lakia pitää noudattaa"
    6.5.2017 7:52

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut