Lapsi yksin kotona? Osa työpaikoista tarjoaa leirin työntekijöidensä lapsille

PERHE Lasten loma-ajan hoitojärjestelyitä helpottavat työpaikan järjestämät kesäleirit ja lapsiparkki.

Leirinohjaaja Tarja Mörö valmisteli köydenvetokisaa Finnairin kesäleirin kesäolympialaisissa toissa viikon perjantaina. Gepardit-joukkueen jäsenet Julia, Juan, Laura, Bruno ja Niilo asettuivat paikoilleen. Päivi Tuovinen

Sirkku Aalto

Pienten koululaisten hoitojärjestelyt aiheuttavat kesän korvalla pulmia monille vanhemmille. Vaikka työssäkäyvillä vanhemmilla olisikin lomaa, ne eivät usein riitä koko kesän ajaksi.

Hoitopulmissa voivat auttaa sukulaiset ja erilaisten järjestöjen kesäleirit, mutta helpotusta voivat tarjota myös työpaikat.

Yksi tällaisista työpaikoista on lentoyhtiö Finnair, joka järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa kesäleirejä työntekijöidensä lapsille. Leirit ovat neli- tai viisipäiväisiä, ja ne pidetään kesäkuun kolmella ensimmäisellä viikolla.

Ohjatut leiripäivät ovat noin kahdeksantuntisia. Leireille osallistuu yhteensä lähes 60 ensimmäisen tai toisen luokan käynyttä lasta eli noin 20 lasta viikossa. Finnairin sosiaalisen median tuottaja Manti Väätäinen-Pereira kertoo, että idea kesäleireihin tuli yhtiön henkilöstöltä ja henkilöstöhallinnolta.

– Kaikki halukkaat pääsivät mukaan leireille, hän kertoo.

Kun vanhemmat ovat töissä, leiriläiset muun muassa leikkivät, tekevät retkiä Helsinki-Vantaan lentoaseman lähialueelle ja tutustuvat lentokentän toimintaan. Toisen leiriviikon osallistujat pääsivät näkemään tullikoiran työssään.

– Koira päästettiin matkatavarahihnalle laukkujen sekaan etsimään huumepurkkeja, 9-vuotias Niilo Ihaksi kertoo.

Leiriviikon viimeisenä päivänä ohjelmassa on kesäolympialaiset ja vierailu sisäaktiviteettipuistoon.

– Olisi ollut tylsää olla kotona, koska vanhemmat ovat töissä, 8-vuotias Laura Lallukka vertaa leiriä kotona olemiseen.

Apua perheellisten työntekijöidensä lastenhoitopulmiin järjestää kesällä myös asiantuntija- ja ulkoistuspalveluita tarjoava Rainmaker-yhtiö. Yhtiön ensimmäistä kertaa järjestämä lapsiparkki sijaitsee sen pääkonttorissa Helsingin Lauttasaaressa.

Lapsiparkissa lapset esimerkiksi leikkivät, askartelevat ja käyvät läheisessä leikkipuistossa palvelua varten palkatun lastenhoitajan kanssa. Hoitoa on tarjolla kesäkuussa ja jälleen elokuussa ennen koulujen alkamista.

Rainmakerin liiketoimintayksikön päällikkö Tuomas Joensuu kertoo, että lapsiparkissa on ollut päivittäin noin kahdesta viiteen lasta. Palaute palvelusta on ollut myönteistä.

– Yksi työntekijä sanoi, että lapsiparkin ansiosta he voivat ensimmäistä kertaa pitää lomat yhtä aikaa miehen kanssa. Kun läheisiä ja isovanhempia ei ole ollut lähettyvillä, niin aikaisemmin he ovat voineet pitää ehkä yhden viikon yhteistä lomaa, Joensuu sanoo.

Pohdinnassa on lapsiparkkipalvelun laajentaminen yhtiön muihin toimipisteisiin.

Finnairin kesäleirit saattavat jatkua ensi kesänä. Jatko riippuu tämänvuotisten leirien palautteesta, joka on toistaiseksi ollut positiivista.

– Monet vanhemmat ovat kommentoineet, että tämä on ihan huippuhomma, Väätäinen-Pereira sanoo.

Milloin lapsen voi jättää yksin kotiin?

Suomen laissa ei määritellä, minkä ikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin.

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) mukaan alakouluikäinen on liian pieni olemaan toistuvasti kokonaisia päiviä yksin kotona.

Siihen, milloin lapsen voi jättää yksin kotiin, vaikuttavat iän ohella muutkin seikat.

Lapsi on liian pieni olemaan yksin kotona silloinkin, jos häntä pelottaa olla yksin.

Lähde: MLL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.