Moottori: Nopeuskamerat mullistivat etenkin rikesakotuksen – autoilijat maksoivat yhteensä 100 000 000 euroa lisää

toimitus

Sakkotilastojen tarkastelu kertoo omaa kovaan kieltään automaattivalvonnan vaikutuksista, kertoo Moottori-lehden tarkastelu.

Tarkastelussa huomioidaan vain alle 20 km/h ylityksistä määrättävät rikesakot, sillä korkeampien nopeuksien rangaistavuus ei liity tämän artikkelin sisältöön.

Vuosittain jaettujen rikesakkojen määrä näyttää heilahdelleen tasaisesti, joskin vuoden 2014 alussa lakkautetun liikkuvan poliisin vaikutuksen huomaa vuosien 2014–2016 sakkomäärissä.

Automaattivalvonnan osuus rikesakoista pysyi varsin vakaana vuoteen 2016 asti, minkä jälkeen automaattivalvonnan osuus on kasvanut merkittävästi.

Yksi tekijä lienee juuri Kehä I, jonka automaattivalvonta alkoi vuonna 2016.

Tilaston kääntäminen toisin päin tuo hälyttävän tuloksen: automaattivalvonnan ulkopuolella jaettavien rikesakkojen määrän trendi on rajusti laskeva.

Rikesakkoja tarkastellessa on huomioitava, että sakkoja jaetaan ylinopeuksien lisäksi monista muistakin rikkomuksista. Ylinopeuksien osuus on kuitenkin merkittävä.

Kun katsotaan kaikkia valtion sakkotuloja, on kasvu vuoden 2015 jälkeen ollut huomattavaa.

Viime vuonna sakkotuloja kerättiin peräti 100 000 000 euroa enemmän kuin vain kaksi vuotta sitten. Sakkotulojen kasvu on huomattavasti suurempi, kuin pelkkä rikesakkomäärän kasvu, eli taustalla on monia muitakin tekijöitä.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen näkee automaattivalvonnan taustalla selkeitä taloudellisia tarpeita.

– Meillä on erinomaiset edellytykset käsitellä ja tutkia liikennettä, ja silti olemme kiinni ikivanhoissa ja itsestään selviä tuloksia antavissa kaavoissa. Se kuvastaa sitä, ettei virkavallalla ole tarvetta saada muita tuloksia. Nykyisten tutkimusten tulokset riittävät tuomaan vahvistusta päätöksenteolle, Nieminen sanoo Moottorille.

– Vaikuttaa siltä, että sakkotulojen lisääminen valtiolle ohjaa merkittävästi liikenneturvallisuustyötä. Tähän viittasi myös hallituksen tavoite tuplata sakot nykyisestä. Hankehan kaatui perustuslain vastaisena.

Automaattivalvonnalla on Niemisen mukaan paikkansa, mutta talouspolitiikkaa ei tulisi kätkeä liikenneturvallisuustyöksi.

– Kysymys on siinä, miten rankasti automaattivalvonta kohdistuu pieniin ylinopeuksiin. Meidän rangaistusjärjestelmähän perustuu siihen, että jos erehdyt, sinua nuijitaan ihan urakalla.

Kommentillaan Nieminen viittaa nopeusrajoitusten porrastukseen samalla 20 km/h pykälällä, joka erottaa rike- ja päiväsakkorajan.

Myös sakotuskäytäntöön aiottu muutos huolestuttaa Niemistä.

– Automaattivalvonnan taustalla näkyy halua lisätä sakottamista taloudellisista syistä. Halutaan jopa purkaa todistustaakan kaltaisia perusoikeuksia, eli autonsa lainanneen omistajan pitäisi itse todistaa olleensa syytön hänen omistamallaan autolla ajetulle sakolle. Perustuslakivaliokunta katsoi esityksen liikennevirhemaksun ajoneuvokohtaisuudesta perustuslainvastaiseksi. Nähtäväksi jää mitä liikennevirhemaksulle kokonaisuudessaan nyt tapahtuu.

Teksti: Lauri Ahtiainen, Moottori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. HSL avaa matkakortin nettilatauksen ensi viikolla – voi ostaa sekä kautta että arvoa
 4. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 5. Valtion lupaus rahoittaa puolet kaupunkiradasta saa Espoossa myös kritiikkiä – Vuornos: ”Hanke vaakalaudalla”
 6. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 7. 180 kilometriä tunnissa kuudenkympin rajoitusalueella – Porkkalantiellä triplanopeutta ajaneen motoristin kortti hyllylle
 8. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 9. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 10. Hallituksen lisäbudjetti: Espoo on saamassa hieman alle 140 miljoonaa kaupunkiradan jatkeeseen
 11. Mopoilijoista valituksia poliisille päivittäin ­– poliisin saapuminen rauhoittaa menon vain hetkeksi
 12. Koronakriisi taustalla: Elokuvakeskus ja hotelli eivät tulekaan Tapiolaan, tilalle "pääkonttoritasoisia" toimistotiloja
 13. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 14. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 15. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.