Hajonnut auto jätti Virpin pahaan paikkaan, mutta pelastajaksi tuli pick up -mies Matti – "Olemme jälkeenpäin miettineet  lämmöllä"

Don Lehtinen

Kyydin tai varavirran tarjoaminen sekä avun soittaminen paikalle ovat pelastaneet monta tilannetta liikenteessä.

Sankari Liikenteessä -kampanjalla jaetaan kiitosta henkilöille, jotka ovat vahingon sattuessa tarjonneet kanssakulkijoilleen apuaan.

Näin kävi äskettäin, kun tuntematon ohikulkija näki huomattavan paljon vaivaa, jotta tien poskeen jääneen järvenpääläisen Virpi Akolahden matka jatkuisi.

Akolahti oli siskonsa ja poikansa kanssa matkalla Raahesta Ouluun, kun hänen autonsa alkoi päästää savua, se oli jätettävä tien laitaan ja matkalaiset joutuivat miettimään, kuinka päästä Ouluun ja ehtiä vielä ajoissa sieltä lähtevään junaan.

Ongelmat ratkesivat, kun paikalle sattunut sivullinen tarjoutui hinaamaan auton lähimmälle huoltoasemalle ja tarjosi jopa matkaseurueelle 50 kilometrin kyydin Ouluun. 

– Olemme jälkeenpäin miettineet lämmöllä meitä auttamaan pysähtynyttä henkilöä. Hänen ystävällisyytensä, rauhallinen toimintansa ja nokkeluutensa pelastivat paluumatkamme lomalta.

Akolahtea ja hänen matkaseuruettaan auttanut henkilö oli Revonlahdelta kotoisin oleva Matti Turkki, joka ei miettinyt kahta kertaa, kun huomasi tien poskeen jääneen matkaseurueen. Hän pysähtyi ja kysyi, voisiko olla avuksi.

Paikalle pick up-autolla saapunutMattitarjoutui hinaamaan auton lähimmälle huoltoasemalle.

Kampanjassakerätyt tarinat kävi läpi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Itä-Uudenmaan poliisin vanhempi konstaapeliPetri Kajanne, Autoliiton viestintäpäällikköJukka TolvanensekäHelena RuuskaAutoklinikan asiakaspalvelusta.

Raati valitsi yli 60 tarinan joukosta julkaistavaksi vaikuttavimmat neljä, joissa auttajan neuvokas toiminta oli pelastanut vaarallisen tai pulmallisen tilanteen liikenteessä.

Raadinesiin nostamissa tarinoissa esimerkiksi huono sää oli aiheuttanut hankalia tilanteita matkustajille.

Joskus auttaja on myös itse aiheuttanut vaaratilanteen, mutta jäänyt auttamaan tilanteessa osallisina olleita.

Ruuska nostaa esimerkiksi tapauksen, jossa nuori mieskuski törmäsi suojatietä ylittäneeseen naiseen. Nuorukainen auttoi naisen tieltä sivuun, varmisti että tämä oli kunnossa sekä soitti paikalle poliisin ja ambulanssin.

Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 92 prosenttia suomalaisista pysähtyisi tarjoamaan apua onnettomuuspaikalle.

Kolmeneljästä autoilijasta piti autossaan ensiapulaukkua ja melkein yhtä moni kertoi hallitsevansa perinteiset ensiapu- ja elvytystaidot.

Turmapaikkojen ohi pysähtymättä ajavilla oli myös selkeät syynsä. Osa ei tiennyt, miten hätätilanteessa tulisi toimia, osa pelkäsi tulevansa ryöstetyksi pysähtyessään tai ajatteli, että joku muu pysähtyy auttamaan.

Suurin osa vastaajista, jotka eivät itse pysähdy, kertoivat kuitenkin ilmoittavansa näkemästään onnettomuustilanteesta viranomaisille. Kyselyyn vastasi yli tuhat mannersuomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 2. Espoo julkaisee viikoittain aluekohtaisen koronakartan ­– eniten tartuntoja Suur-Leppävaarassa
 3. Leppävaaran vuosia valmistellun kaavan hintalappu arveluttaa Espoon päättäjiä – toistamiseen pöydälle lautakunnassa
 4. Veneetönkin pääsee saaristoon ­– viiteen Espoon saareen kulkee pian reittiliikenne
 5. Keilaniemen edustalle nousee kelluva vesipuisto
 6. Matinkylän lukiohanke supistumassa – nuorisotila ja liikuntahalli saamassa punakynää
 7. Keilaniemeen suunnitteilla Allas Sea Pool Katajanokan tyyliin – hanke voi edetä nopeastikin
 8. Espoon ylimmässä johdossa vapautuu virka – perusturvajohtaja Juha Metso jää eläkkeelle
 9. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Autoilija törmäsi Veikkolassa lapseen suojatiellä ja poistui paikalta – poliisi kaipaa vihjeitä
 12. Jenni Alanen on yksi Omniasta valmistuvista – tavoitteena ammatin lisäksi valkolakki
 13. Esteinä luonto ja korona – Karhusaareen ei tule Lastenmaailmaa
 14. Kirkkonummi järjesti loma-asuntojen huutokaupan – Nuuksion kansallispuiston naapurissa sijaitsevan mökin hinta nelinkertaistui
 15. Espoon seurakunnat rauhoittavat kymmeniä hehtaareja metsää Velskolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.