1 000 000 kaasupulloa vuodessa – täällä paiskitaan nyt täyttä häkää töitä, jotta saat pihvisi grillattua juhannuksena

Innogasin toimitusjohtajan Juha Karvosen takana on eri puolille Suomea lähteviä täytettyjä perinteisiä teräksisiä nestekaasupulloja. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Suomalaista grillikesää ei olisi ilman Innogasia. Kapasiteetiltaan maan suurimman nestekaasun pullottajan toimitiloissa Porvoon Kilpilahdessa oleva pyörivä pullotuskarusellilaite toimii kesän sesonkikuukausina arkisin vuorokauden ympäri, kun erityisesti tiettyjen kotitalouskäyttöön toimitettavien nestekaasupullotyyppien kysyntä moninkertaistuu.

– Tämä ja ensi viikko ovat vuoden kiireisimmät. Kapasiteetin mitoitus on haasteellista. Kapasiteetti on aina riittänyt, mutta kyllä se meitä helpottaisi, jos asiakkaat vaihtaisivat kaasupulloja enemmän muulloin kuin juhannusviikolla, Innogasin toimitusjohtaja Juhapekka Karvonen huokaa Uusimaa-lehden haastattelussa.

Pullokaasun käytön sesonkikuukaudet ovat säätilan mukaan huhti–toukokuulta elokuuhun.

– Sesonkikuukauden kysyntä voi olla kolminkertainen talvikuukauden kysyntään verrattuna. Kotitalous- ja grillipullojen osalta kysyntä voi nousta viisinkertaiseksi, mutta juhannusviikolla kysyntä voi olla jopa kymmenkertainen talviviikkojen kysyntään nähden, Juhapekka Karvonen kertoo.

Innogas on palveluyritys, joka täyttää nestekaasupulloja, huoltaa niitä ja tarjoaa toimintaan liittyviä logistiikkapalveluja. Se ei osta tai myy kaasua. Innogasin asiakkaita ovat omistajat Neste ja AGA sekä muut pullonestekaasualan yritykset. Nestekaasu tulee putkea pitkin Porvoon öljynjalostamolta.

Innogas toimittaa vuosittain noin miljoona pulloa kaasua 15 erilaisessa pullotyypissä, jotka ovat teräs, komposiitti- tai alumiinipulloja. Valikoima on eurooppalaisittain runsas. Pienimmät pullot ovat kahden kilon pulloja, suurimmat 210 kilon astioita.

Pullokaasua toimitetaan kotitalouskäyttöön ja teollisille asiakkaille. Säiliöautotoimitukset eivät kuulu Innogasin liiketoimintaan.

Juhapekka Karvonen kertoo, että nestekaasun kotitalouskäyttö on ollut Suomessa pienessä kasvussa. Pääsyy on grillausbuumi, kun helppokäyttöiset kaasugrillit ovat yleistyneet kotona ja mökeillä. Nestekaasun perinteisiä käyttökohteita ovat kesämökit, matkailuautot ja veneet. Uusia ovat esimerkiksi hyttysansat ja terassilämmittimet.

Nestekaasun kotitalouskäyttöä ei enää tilastoida, mutta kysynnän kasvu näkyy esimerkiksi siten, että uusia kaasupulloja myydään vuosittain paljon enemmän kuin vanhoja poistuu käytöstä.

Nestekaasun myynnistä ja markkinoinnista vastaavat Innogasin asiakkaat. Mistä kuluttaja tietää käyttävänsä porvoolaista kaasua?

– Täyttämissämme pulloissa on viinipullojen tapaan muovisinetti, jolloin asiakas tunnistaa varmuudella, että pullo on täysi. Sinetissä on Innogasin nimi, Juhapekka Karvonen kertoo.

Innogasilla on kourallinen kilpailijoita. Innogas tekee niillekin jonkin verran nestekaasupullojen määräaikaishuolto- ja korjaustöitä Porvoossa.

Oy Innogas Ab

Perustettu vuonna 1992. Alkuperäiset omistajat olivat Nesteen omistama Tehokaasu ja Shell, nykyisin yhtiön omistavat puoliksi Neste Markkinointi ja AGA.

Liikevaihto oli vuonna 2017 noin 7,4 miljoonaa euroa.

Työllistää vakituisesti 29 henkeä. Kesätyöntekijöitä on tänä vuonna 20, heistä yli kaksi kolmasosaa on opiskelijoita.

Täyttölaitos ja yksi aluevarasto sijaitsevat Kilpilahdessa, lisäksi yrityksellä on neljä aluevarastoa eri puolilla Suomea.

Lähellä Porvoon öljynjalostamon pääporttia sijaitsevan Kilpilahden täyttölaitosalueen pinta-ala on noin kaksi hehtaaria.

Pulloja kuljettaa viisi sopimusliikennöitsijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.