Uhkaatko jäädä kannustinloukkuun? Uusi laskuri ennakoi tulot, jos elämäntilanne muuttuu

Kotitalouksille kehitetty uudenlainen tulolaskuri kertoo, mitä kotitalouden käytettävissä oleville tuloille tapahtuu, kun elämäntilanne muuttuu.

Laskurin ovat kehittäneet Me-säätiö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Palkka, verotus ja saadut tulonsiirrot määrittävät sen, kuinka paljon kotitalouksilla on rahaa käytettävissään.

Tulolaskurin avulla on voi tarkastella esimerkiksi sitä, miten erilaisten etuuksien määrä muuttuu, kun ansiotulot kasvavat. Näin voi ennakoida tuloloukkuja, josissa kotitalouden käytettävissä olevat tulot eivät merkittävästi kasva, vaikka työskentely lisääntyisikin, kuvailee THL:n tutkija Ilari Ilmakunnas

Aikuisten ja lasten lukumäärällä on vaikutusta myös palkkatuloihin ja eri etuuksiin.

Laskelmissa on mallit neljälle kotitaloudelle, joita ovat yksinasuva, yhden lapsen yksinhuoltaja, lapseton pariskunta ja kahden alaikäisen lapsen esimerkkiperhe.

Esimerkiksi yksinasuvan lapsettoman henkilön asumiskulut on laskettu pääkaupunkiseudun ulkopuolella 42-neliöisen kerrostaloasunnon mukaan, kahden lapsen perheen 80-neliöisen asunnon mukaan.

Kotitalouden koko määrittää sitä, miten suuri asunto on tarpeellinen ja kuinka suuret asumiskulut ovat.

Asumiskustannukset vaikuttavat asumistuen ja toimeentulotuen suuruuteen ja siihen, kuinka paljon rahaa jää muuhun kulutukseen.

Esimerkiksi työssä käyvillä palkkatulot muodostavat tuloista valtaosan, opiskelijat ovat oikeutettuja opintoetuuksiin ja pienten lasten vanhemmat perhe-etuuksiin.

Tulolaskuri auttaa havainnollistamaan monimutkaista kokonaisuutta.

Laskuri on osa strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamaa tutkimusta Eriarvoisuuden torjuminen niukkuuden aikana.

Linkki tulolaskuriin löytyytästä

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut