Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parikymppinen varusmies joutui yksin epäillyksi Raaseporin traagisesta kuolonturmasta – "Loukkaantuneet saivat niin paljon kipeää, ettei turvavyörikettä epäillä"

Raaseporin Leksvallissa kolmen varusmiehen ja yhden kiskobussin matkustajan hengen vaatineen tasoristeyskolarin rikosepäily on siirtynyt syyttäjälle.

Juttua tutkinut komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo, että armeijan miehistönkuljetusautoa ajanut parikymppinen varusmies on ainoa rikoksesta epäilty.

Sen sijaan auton maastoauton lavalla matkustaneet varusmiehet sekä alikersantti, jonka vastuulla oli tarkastaa varusmiesten turvavöiden käyttö, välttyvät syyteharkinnalta.

Tapausta on tutkittu liikenneturvallisuuden vaarantamisena, kolmena kuolemantuottamuksena ja neljänä vammantuottamuksena.

Turman neljäs kuolonuhri matkusti VR:n kiskobussissa, mutta tämä kuolema ei oikeuslääkärin tutkimusten mukaan johtunut törmäyksestä, eikä sitä ei siten viedä syyttäjälle.

Turmaan liittyneet vammantuottamusepäilyt eivät Kantolan mukaan myöskään etene syyttäjälle, koska yksikään asianomistajista ei vaatinut kuljettajalle rangaistusta.

Vammautuneet olivat kuljettajana toimineen varusmiehen palvelustovereita.

Turma sattui vaikeissa kelioloissa ja vaarallisena pidetyssä vartioimattomassa tasoristeyksessä 26. lokakuuta, kun armeijan maastokuorma-auto oli palaamassa Uudenmaan prikaatin harjoituksesta.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) toissa viikolla valmistuneen raportin mukaan kukaan kuorma-auton lavalla matkustaneista varusmiehistä ei käyttänyt turvavyötä, vaikka Puolustusvoimien ohje sitä edellyttää.

Ilkka Kantolan mukaan tutkinnassa ei kuitenkaan löydetty perusteita muille kuin auton kuljettajaa koskeville epäilyille.

– Turvavyön käyttämättä jättäminen olisi periaatteessa rikesakon tasoinen rikkomus, mutta koska loukkaantuneet varusmiehet saivat niin sanotusti paljon kipeää, heitä ei epäillä.

– Totesimme myös, että vöiden käyttöä valvonutta alikersanttia ei voida epäillä, koska viime kädessä turvavyön käyttäminen jokaisen omalla vastuulla. Valvoja voi tarkistaa turvavyöt ennen matkaan lähtöä, mutta kun (auton) pressu lyödään kiinni, voi jokainen avata vyön, Kantola perustelee.

Lavalla matkustanut alikersantti loukkaantui turmassa, mutta on sittemmin Kantolan mukaan toipunut.

Kantolan mukaan Puolustusvoimat antoi lausuntonsa asiasta ennen kuin kokonaisuus siirtyi syyttäjälle. Puolustusvoimia ei organisaationa epäillä rikoksesta.

Otkes suositti turmaraportissaan, että Puolustusvoimat parantaa turvavöiden käytön valvontaa.

Kantola kertoo myös saaneensa kansalaisten kyselyjä siitä, miksi tasoristeysturvallisuudesta vastaavia viranomaisia ei saateta vastuuseen vaarallisesta tasoristeyksestä.

– Tämä tasoristeys ei täytä nykyaikana asetettuja turvallisuusvaatimuksia. Se on kuitenkin ollut valmistumisaikana määräysten mukainen, joten viranomaisia ei voida epäillä, Kantola sanoo.