Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapiolan uimahallin kohtaloa selvitetään kesän aikana – "Jos perustukset on uusittava, on siinä vaikea pitää taloakaan päällä"

TAPIOLA Perustusten kunto selvitetään kesän aikana.

Tapiolan uimahallin peruskorjaus maksaisi arvion mukaan 23,5 miljoonaa euroa. Rakennuksen yläpohjassa ja perustuksissa on tosin vielä tutkittavaa.

– Katsomme kaikki vaihtoehdot niin, että löytyisi taloudellisesti järkevin ratkaisu eikä vastaan tulisi enää uusia yllätyksiä, sanoo Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo

Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto kehotti maanantaina selvittämään myös purkamisen ja uuden rakentamisen vaihtoehtoa käsitellessään Tapiolan uimahallin peruskorjausta maanantaina.

Etenkin perustusten kunto aiotaan selvittää avaamalla niitä aluksi vähän ja tarvittaessa useammasta kohdasta.

– Jos perustukset on uusittava, on siinä vaikea pitää taloakaan päällä, Isotalo sanoo.

Rakenteet aiotaan tutkia kesän aikana. Espoon Tilapalvelujen käynnistämän peruskorjauksen suunnittelun arvioidaan valmistuvan ensi lokakuussa.

Uimahalli on suojeltu rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena. Jos se rakennettaisiin uudelleen, ulkonäkö ei saisi muuttua.

– Alkuperäiset piirustukset ovat olemassa, mutta eivät ne sellaisenaan kelpaa koska eivät täytä nykymääräyksiä. Suunnitelmat pitäisi tehdä kokonaan uudelleen, toteaa Isotalo.

Rakennuksesta tulisi siis entisen näköinen, mutta uudella tekniikalla toteutettuna. Mahdollista on myös osittainen purkaminen ja uudelleenrakentaminen.

Suurempaa uimahallia ei nykyiselle paikalle kuitenkaan saa sovitettua, Isotalo huomauttaa.

Suojellun rakennuksen kanssa toimittaessa on keskusteltava ja haettava kompromisseja myös museoväen kanssa. Espoon kaupunginmuseo esimerkiksi vastustaa teräsaltaan laittamista isoon allashalliin, jonka sisätilat on suojeltu.

Uimahalli on ollut suljettuna jo pari vuotta ja alustavan arvion mukaan se avautuisi korjattuna käyttöön vasta vuoden 2020 lopulla.

Korkeaksi noussut kustannusarvio on myös herättänyt paljon arvostelua.

– Kustannusten kohtuullisuus riippuu siitä, millaisia arvoja vasten sitä katsotaan. Kulttuuriarvot ovat tässä merkittäviä, Isotalo sanoo.

Espoon muihin uimahallihankkeisiin Tapiolan suunnitelmilla ei ole hänen mukaansa vaikutusta, sillä hankkeet eivät kilpaile keskenään.