Onnettomuustutkintakeskus julkaisi tänään torstaina selvityksensä Raaseporissa lokakuussa tapahtuneesta miehistönkuljetusvaunun ja kiskobussin törmäyksestä.
Raportista selviää myös tapahtumien tarkka kulku. Pioneerijoukkue oli siirtymässä ajoneuvoilla Skogbystä noin 12 kilometrin päähän harjoitusalueelle Hangon Syndaleniin. Siirtyminen oli osa hyökkäysharjoitusta. Viiden ajoneuvon kolonna oli lähtenyt liikkeelle puoli tuntia suunniteltua myöhemmin. Kiire kolonnalla ei ollut.
Muutaman sadan metrin etenemisen jälkeen kärjessä ollut onnettomuusvaunu, jonka ohjaamossa oli kolme ja lavalla viisi varusmiestä, pysähtyi odottamaan muita kolonnan ajoneuvoja. Kun ajoneuvot saavuttivat kärjen, sen kuljettaja jatkoi matkaa hiljaisella nopeudella kohti Skogbyn tasoristeystä ja pysähtyi 30 metrin päähän siitä.
Samaan aikaan risteystä kohti kulki Karjaan suunnasta Hankoon menevä kiskobussi. Kiskobussilla oli nopeutta 112 kilometriä tunnissa noin 400 metriä ennen risteystä, kun se huomasi lähestyvän ajoneuvon. Junan kuljettaja antoi varoitusäänen junan viheltimellä kahdesti.
Maastokuorma-auton ohjaamossa olleet varusmiehet eivät huomanneet lähestyvää junaa, eivätkä kuulleet äänimerkkejä. Autoradio ei ollut päällä, eivätkä ohjaamon lasit olleet huurussa. Ohjaamossa keskellä istunut upseerikokelas ja oikealla istunut alikersantti keskustelivat tulevista tehtävistä Syndalenissa. Ohjaamossa olleet varusmiehet valmistautuivat liittymään edessä risteävälle valtatie 25:lle, vaikka eivät olleet vielä ylittäneet tasoristeystä.
55-vuotias, 31 vuotta kuljettajana ollut junan kuljettaja tulkitsi ensin auton pysähtyvän, sillä se eteni niin hitaasti. Kun hän huomasi auton liikkuvan, hän yritti tehdä hätäjarrutuksen. Törmäyksen hetkellä junalla oli kuitenkin nopeutta 106 kilometriä tunnissa, autolla 19 kilometriä tunnissa. Kello oli 7:59.
Juna ja auto törmäsivät tasoristeyksessä. Junan vasen etukulma osui ensin auton oikean takarenkaan kohdalle. Kuorma-auto lensi törmäyksen voimasta raiteen toiselle puolelle 54 metrin päähän. Auton ohjaamo irtosi ja lensi 40 metrin päähän törmäyspaikasta.
Ohjaamossa ja lavalla olleet varusmiehet sinkoutuivat pitkälle ajoneuvon ulkopuolelle. Kukaan varusmiehistä ei käyttänyt turvavyötä. Yksi menehtyneistä varusmiehistä päätyi 104 metrin päähän törmäyspaikasta Muut menehtyneet päätyivät hekin noin 80 metrin päähän. Lavalla olleet varusmiehet sinkoutuivat pidemmälle kuin ohjaamossa olleet. Kolme varusmiestä kuoli, kolme loukkaantui vakavasti ja kaksi lievästi. Yksi junassa ollut matkustaja menehtyi sairaskohtaukseen. Muut junan 15 matkustajasta sekä kuljettaja selvisivät ilman vakavia vammoja.
Kiskobussi pysähtyi 354 metrin päähän tasoristeyksestä. Junan kuljettaja yritti lähteä onnettomuuspaikalle, mutta matkustajan saama sairaskohtaus piti hänet aloillaan.
Onnettomuudessa loukkaantunut, ohjaamossa keskellä istunut upseerikokelas soitti hätäkeskukseen kello 8.01 toisen varusmiehen matkapuhelimella. Hätäkeskuspäivystäjä yritti kysellä lisätietoja sijainnista, mutta kokelas ei tiennyt tarkkaa ratakilometriä. Päivystäjä teki välittömästi hälytyksen ja pyysi soittajaa jäämään linjalle pitkäksi aikaa. Puhelussa tuli pitkä tauko, eikä soittaja enää vastannut tauon jälkeen linjan ollessa auki.
Onnettomuushetkellä oli hämärää ja taivaalta satoi hieman räntää. Onnettomuustutkintakeskus arvioi näkyvyysolosuhteet kohtuullisiksi, vaikka ilma oli utuinen. Junan valot erottuivat parin sadan metrin matkalta. Maastonvihreää autoa oli hankala erottaa, mutta auton valot helpottivat sen näkemistä.
Kaikilla varusmiehillä ei ollut kaulassaan tuntolevyjä, joten heidän tunnistamisensa viivästyi. Varustuksesta ei heitä voinut tunnistaa. Joukkueen kouluttajat tunnistivat kuolleet varusmiehet kaksi tuntia onnettomuuden jälkeen. Viimeinenkin suruviesti saatiin toimitettua kuolleiden varusmiesten vanhemmille kello 12.28.