Nuuksion Haukkalammen tupaa vetää nyt luontomatkailuyritys – luvassa kanoottivuokrausta ja sukkulabussi Haltiasta

NUUKSIO Metsähallitus vuokrasi Haukkalammen opastuvan luonto-matkailuyritykselle.

Luontokeskus Haltiasta pääsee tänä kesänä sukkulabussilla Haukkalammelle. Perille päästyään Metsähallituksen entisestä luonto- ja opastuvasta voi nyt vuokrata kanootteja, soutuveneitä, sup-lautoja ja maastopyöriä.

Taustalla on luontomatkailuyritys Natura Viva, joka vuokraa opastupaa Metsähallitukselta seuraavat viisi vuotta.

– Tavoitteena on tuoda alueelle lisää palveluja, joita täällä ei ole aiemmin ollut, sekä suomalaisille että ulkomaalaisille kävijöille. Kahvila palvelee joka päivä syyskuun loppuun ja välinevuokrauksen lisäksi tarjolla on opastettuja retkiä, kertoo Natura Vivan toimitusjohtaja Ilkka Lariola

Natura Viva on pyörittänyt yli kymmenen vuotta melontakeskusta Vuosaaressa. Espoolaisille yritys on tuttu viime kesänä Keilaniemessä aloittaneesta Laguunista, josta on voinut lähteä Natura Vivan vetämille opastetuille melontaretkille.

– Haukkalampi tarjoaa vesiurheilukohteena hienon paikan luonnosta nauttimiseen. Lampi on pieni ja turvallinen, mutta maisemat ovat upeita. Kohde on mainio etenkin aloittelijoille ja lapsiperheille, Lariola mainostaa.

Välinevuokrauksen ohella punaisen kahvilatuvan vieressä olevan hirsirakennuksen sauna on palautettu asiakaskäyttöön. Sitä vuokrataan ryhmille tilauksesta ja luvassa on myös yleisövuoroja. Saunan edustalle rakennetaan laituria, josta pääsee pulahtamaan Haukkalampeen.

Haukkalampi on Nuuksion kansallispuiston suosituin sisääntuloreitti: Noin 250 000–350 000 kävijästä kaksi kolmesta tulee puistoon Haukkalammen kautta. Sen seurauksena esimerkiksi parkkipaikka ruuhkautuu pahoin sesonkiaikoina.

Ongelmaa helpottaakseen Natura Viva aloittaa kesäkuussa sukkulabussiliikenteen Haltiasta Haukkalammelle.

– Se ei tietenkään ratkaise koko ongelmaa. Tällä kuitenkin näemme, miten sukkulaliikenne toimii ja pystymme sen pohjalta miettimään tulevia ratkaisuja liikenneongelmaan, Lariola toteaa.

Muistutamme, että kansallispuistoon on noin 20 muutakin sisääntuloa.”

Ratkaisuja ruuhkiin on mietitty myös Metsähallituksessa.

– Parannamme viestintää varsinkin some-kanavissamme. Muistutamme, että kansallispuistoon on noin 20 muutakin sisääntuloa, jonne pääsee autolla ja joilta on lyhyt matka nuotiopaikoille. Kehitteillä on myös älysovellus, joka näyttäisi vapaita parkkipaikkoja, selvittää puistonjohtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta.

Haukkalammen parkkipaikan suurentamista tai sinne johtavan kapean tien leventämistä Karjalainen ei näe vaihtoehtona.

– Haukkalampi on pussinperällä. Sisääntuloväylän ja parkkipaikan leventäminen olisi hyvin vaikeaa ja vain lisäisi liikennettä. Ongelma on ratkaistava edellä mainituin keinoin. Lisäksi pyrimme ohjaamaan tulijoita joukkoliikenteen ja pyörän pariin.

Yksi keino on myös kansallispuiston eri alueiden kehittäminen.

– Kansallispuistoon sisältyy nykyään heti Haltian pohjoispuolella isoja alueita, joilla ei ole vielä mitään palveluja. Kun Nuuksion käyttö- ja hoitosuunnitelmaa ryhdytään tänä vuonna päivittämään, yksi vaihtoehto on rakentaa reittejä ja nuotiopaikkoja noille alueille. Kulku sinne tapahtuisi Haltiasta, jolloin Haukkalammen paine vähenisi, Karjalainen kertoo.

Haukkalammen palvelut

Haukanpesän kahvila ja välinevuokraus palvelevat päivittäin kello 10–18 syyskuun loppuun saakka.

Välinevuokrauksen lisäksi tarjolla on myös ohjattuja retkiä kansallispuistoon.

Sukkulabussi liikennöi luontokeskus Haltiasta Haukkalammelle ja takaisin kesäkuusta elokuun loppuun joka päivä kello 9.30–18. Bussi ajaa puolen tunnin vuorovälillä. Paikkoja on seitsemän.

Maksullisten palvelujen lisäksi Haukkalammelta saa edelleen ilmaista neuvontaa kansallispuiston reiteistä.

Metsähallitus valitsi Natura Vivan hoitamaan Haukkalammen palveluja viime syksynä tarjouskilpailun perusteella.

Natura Viva on toiminut vuodesta 2007. Yritys työllistää noin 30 henkeä kausiluontoisesti ja neljä ympärivuotisesti.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut