Kela eväsi 900 e/kk -tuen useilta lääkekannabiksen käyttäjiltä – "Täysin absurdi tilanne"

Johan Oy valmisti puisia lahjatavaroita, kuten kuvan tonttuovia.  Arkisto

Janne Koivisto

Lääkekannabista käyttävä Johan Kustonen kritisoi Kelaa siitä, että se ei ole enää viime elokuun jälkeen korvannut lääkekannabista toimeentulotukiasiakkaille.

– Kela teki tästä jonkinlaisen sisäisen linjauksen. Asiasta on vireillä monta valitusta. Monen ihmisen hoitosuunnitelma on keskeytynyt päätöksen takia, Kustonen kertoo.

Kustosen tapauksessa lääkekannabis maksaa 900 euroa kuukaudessa eli 10 800 euroa vuodessa.

– Tilanne tuntuu täysin absurdilta. Välttämättömät lääkkeet tulisi korvata toimeentulotuesta. Eletään kuitenkin länsimaisessa sivistysvaltiossa, Kustonen sanoo.

Turkulainen Kustonen käyttää itse lääkekannabista 3 grammaa päivässä. Tuote on peräisin Alankomaista, ja sitä saa reseptiä vastaan Turun apteekeista.

Lääkekannabista ei polteta perinteiseen tapaan vaan sitä käytetään vaporisaattorilla, joka höyrystää kukinnon sähkövirralla. Se on vähemmän haitallista kuin polttaminen.

Kustonen on myös leiponut keksejä, jotka sisältävät noin gramman verran kannabista. Yksi keksi antaa 12 tuntia kivutonta aikaa.

Kustonen kertoo pystyvänsä elämään normaalia elämää. Lääkekannabis ei estä autoiluakaan. Kustosella on rekisterissä merkintä, joka sallii hänen ajaa autoa lääkekannabiksen vaikutuksen alaisena.

Aiheeseen liittyvää

  1. Johan, 36, nauttii kannabista puistossa – "Huomasin, että se helpottaa oloa" 3.6.2018 19:49
  2. Kannabista myyvä Valtteri, 28, hämmästelee työttömien kohtelua – HS: ”Köyhät usutetaan toisiaan vastaan” 13.11.2017 8:53

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut