Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vetoomus: Lyhytkuonoiset pois myös mainoksista

UUSIMAA | Suomalaiset eläinlääkärit vetoavat lemmikkikoiria ja -kissoja hankkimista harkitseviin ihmisiin että lemmikkieläinten kasvattajiin, että he keskittyisivät entistä enemmän lemmikkien hyvinvoinnin vaalimiseen ulkonäön sijaan.

Lemmikin hankkimista suunnittelevien tulisi perehtymään tarkasti harkitsemansa rodun terveystilanteeseen ja keskustelemaan asiasta eläinlääkärin kanssa.

Lemmikkikoiran ja -kissan tarkoitus on olla pitkäikäinen ja toimintakykyinen kaveri.

– Ääripiirteitä korostava ulkonäköjalostus on tullut tiensä päähän, Eläinlääkäriliitto toteaa tiedotteessaan.

Lentoyhtiö Norwegian on ilmoittanut, ettei se salli enää lyhytkuonoisten koirien matkustamista lennoillaan, lyhytkuonoisiin rotuihin kuuluvien eläinten lentomatkustaminen kasvattaa hengitysongelmien ja ylikuumentumisen vaaraa lentämisen aiheuttaman stressin vuoksi.

Eläinlääkäriliiton mukaan monen koira- ja kissarodun terveys on menetetty ulkonäön ääripiirteisiin keskittyneen jalostuksen vuoksi.

Eläimen hyvinvoinnille haitallisia ulkonäköpiirteitä ovat esimerkiksi lyhyt tai olematon kuono, lyhyet jalat, runsaat ihopoimut ja epäsuhtainen rakenne lyhyine jalkoineen ja pitkine selkineen.

Rotujen terveyden parantaminen etenee hitaasti, koska ulkonäkö ja näyttelymenestys edelleen määrittävät jalostusvalintoja.

Liitto vetoaa kuluttajien ja kasvattajien ohella näyttelyissä eläimiä arvottaviin ulkomuototuomareihin.

Tutkimusten mukaan vain 10 prosenttia lyhytkuonoisista eli brakykefaalisista koirista pystyy hengittämään normaalisti.

Hengitystieongelmien lisäksi ulkonäköjalostus on aiheuttanut lemmikeille muun muassa kivuliaita luusto-, korva-, silmä- ja ihosairauksia.

Eläinlääkäriliitto toteaa, että terveystutkimuksia pitää käyttää yhä enemmän työkaluina lemmikkien terveyden ja hyvinvoinnin parantamisessa.

Mikäli terveitä yksilöitä ei roduista löydy, on syytä miettiä ennakkoluulottomasti roturisteytysten mahdollisuutta.

Vaikka lyhytkuonoisten koirien ja kissojen terveysongelmista on puhuttu paljon, näiden rotujen suosio jatkaa kasvuaan meillä ja maailmalla.

Eläinlääkäriliitto vetoaa myös mainonnan, markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisiin, jotta lyhytkuonoisten tai muutoin epäsuhtaisten koirien ja kissojen kuvia ei käytettäisi mainonnassa.

Kuvien käyttö lisää kyseisten rotujen suosiota.

Myös kuluttajat tekevät palveluksen eläimille, jos eivät osta sairaiksi jalostettujen lemmikkien kuvilla markkinoituja tuotteita.

Vapaaehtoisten toimien lisäksi tarvitaan liiton mukaan lainsäädäntöä, jonka nojalla voidaan puuttua eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista piittaamattomien toimijoiden eläinjalostukseen.

Suomen Eläinlääkäriliitto on eläinlääkärien ammattijärjestö, johon kuuluu 84 prosenttia Suomessa laillistetuista eläinlääkäreistä ja merkittävä osa opiskelijoista.