Tuho uhkaa Bembölen myllypaikkaa – Aivan Kehä III:n tuntumasta löytyy harvojen tuntema muinaismuisto

KULTTUURI Kehä III:n liepeillä on hieno muinaismuisto ja yksi Espoon kauneimmista paikoista.

Bembölen myllypaikka on mielenkiintoinen, mutta harvojen tuntema muinaismuisto. Kotiseutuaktiivi Ulf Johansson pelkää, että paikka tuhoutuu vähitellen. Hänen havaintojensa mukaan kiviraunioissa on tapahtunut sortumia viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.

Vuodelta 2009 peräisin olevassa valtuustoaloitteessa Johansson ja 27 muuta allekirjoittajaa esittivät, että Bembölen myllyn jäännökset pelastettaisiin kiireesti ja että paikalle pystytettäisiin alueen historiasta kertova infotaulu.

– Olen taistellut asian puolesta 10 vuotta, mutta mitään ei ole tapahtunut, Johansson huokaa.

Tekninen keskus tosin toimi ja rakensi näköalatasanteen, jolta voi katsella alas Glomsjoelle ja myllyn raunioille. Tasanteen vieressä on ulkoilureiteistä kertova infotaulu.

– Puustoa olisi pitänyt harventaa jo 10 vuotta sitten, koska puiden juuret rikkovat muureja, Ulf Johansson sanoo.

Glomsinjoessa on koski, jonka varrella on kahden vesimyllyn kivirauniot. Erkki Härön kirjoittaman Espoon rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema -kirjan mukaan koskessa on ollut kaksi pientä puromyllyä ainakin jo 1700-luvun alkupuolella.

– Bemböle on merkittävä, koska Espoon teollisuuden voidaan katsoa alkaneen sieltä. Aluetta ei ole tutkittu kunnolla, mutta voi olla, että siellä on ollut mylly jo 1400-luvulla.

Bembölen mylly tuhoutui tulipalossa vuonna 1927. Lähistöllä olleen Könnin kellotehtaan toiminta loppui myös.

– Bembölen alamyllyn viimeisenä myllärinä toimi Nestor Lindholm Hänen veljensä Elis perusti Espoon keskukseen sahan ja myllyn.

Bembölen myllypaikalla tehtiin vuonna 2014 rakennusarkeologinen arvio myllyn rakenteiden kunnostamis- ja tutkimustarpeista. Tutkimuksen teki Muuritutkimus ky ja tutkimuksen tekijä oli FM Kari Uotila

Raportin mukaan rakenteet havaittiin paikoin huonokuntoisiksi ja pikaista korjausta vaativiksi, koska ne ovat vaarassa sortua. Toimenpiteissä pitää yhdistää luontoarvot, maisema-arvot, virkistysarvot ja muinaisjäännöksen ylläpito. Kaikki toimenpiteet on tehtävä harkiten, koska Glomsjoessa elää purohyrriä ja joessa on myös taimenkanta. Lisäksi jokilaakso on liito-oravan elinympäristöä.

Espoon historiaa pitäisi Ulf Johanssonin mielestä päivittää uusia tietoja vastaavaksi.

– Christina Gestrin (r) teki jo vuonna 2008 aloitteen Espoon historian uudelleen arvionnista ja kirjoittamisesta, Johansson huomauttaa.

– Espoon historiasta on viime vuosina saatu uutta tietoa muun muassa Mankbyn arkeologisten kaivausten kautta.

Bemböle

Bembölen myllypaikka sijaitsee Kunnarlantien ja Kehä III:n tuntumassa.

Alueella on kahden myllyn jäännökset.

Suullisen perinteen mukaan osa Bembölen taruista eli Hölmöläissaduista on syntynyt myllyllä, kun talonpojat odottivat viljansa jauhamista.

Espoon Sähkö perustettiin vuonna 1914 Bembölen koskea varten, mutta putouskorkeus oli jo tuolloin liian vähäinen.

Alueen itäpuolella on Espoon keskuspuistosta Oittaalle johtava ulkoilureitti.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut