Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkoholin myynti vapautui, mikä mullistui? – Nyt saatiin ensimmäinen paljastava tilasto

Tänä vuonna voimaan tulleen alkoholilain vaikutuksia voidaan tarkastella nyt tarkkojen tilastojen valossa, kun Valvira julkisti alkuvuoden myyntiluvut.

Vastoin vapautuksen vastustajien pahimpia pelkoja kokonaiskulutuksessa muutokset ovat toistaiseksi olleet varsin pieniä.

Alkoholin myynti laski litroissa 0,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna. 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna myynti kuitenkin lisääntyi 0,7 prosenttia. Myyty alkoholi on siis aiempaa vahvempaa.

Ruokakaupoissa uusi alkoholilaki on näkynyt selkeämmin –erityisesti lonkerohyllyllä.

Aiemmin vahvemmat viinapohjaiset juomat piti ostaa Alkosta, mutta laki vapautti 5,5-prosenttisten myynnin myös ruokakauppoihin. Muutoksesta seurasi lonkeron hurja suosio: myynti nousi Suomessa alkuvuonna 48 prosenttia. Alkossa lonkeroiden myynti laski 40,9 prosenttia ja vähittäismynnissä se nousi 79,1 prosenttia.

Ylivoimaisesti suurin osa myydystä oluesta on pohjahiivaolutta, kuten lageria. Sen myynti laski lähes kuusi prosenttia. Pintahiivaoluiden myynti nousi nousi taas yli 14 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Suosioon nousseiden käsityöläispanimoiden oluista iso osa on pintahiivaoluita, kuten pale aleja.

Viinien myynti nousi muutamia prosentteja. Kovimman harppauksen otti rose-viini noin 13 prosentin nousulla. Siideri ei maistu suomalaisille entiseen tapaan. Sen myynti laski 11,7 prosenttia. Väkevien myynti pysyi samana vuodentakaiseen.